2015-05-24 582 浏览
今晚同老友去尖沙咀行开街!所以专程再次拜访武士 Sam,依间小店真喺越嚟越出名!晚上八点时间依然成班人喺到排队!排咗大约十分钟左右,终于可以坐低饮啖茶!绿茶任饮喺依嘅到常识,依然欣赏味道非常浓厚!见又有新出品,所以今次叫咗依个《九州地狱拉面》!一样都喺硬面,浓汤!依碗拉面虽然见佢红当当,但真系唔够辣!对于个人嚟讲,根本都唔辣添!但当饮第二啖汤时,竟然饮到第二种鲜味!吓,鲜味?无错,真喺鲜味!好好奇问吓武士 Sam,究竟今次依个新出品有咩特别呢?武士 Sam 依然都喺含糊不清咁,但终于都走漏口风话,今次依个《九州地狱拉面》加入咗九洲风味特制嘅辣椒油,加上花生、黑椒、山葵同鱼介!咁鱼介喺咩料呢?我问返 Google 神,鱼介即喺鱼类同有介甲的水生动物!依啲咁专业嘅学问,我真系识条钢咩?虽然唔知喺咩嚟,但只知汤底味道效果几有层次咁!如果只得全辣味的话,其实同食碗云南米线冇分别!叉烧、面底同流心蛋欣赏之处真喺唔多讲,因为之前都讲过好几次点好食!总体嚟讲,依个《九州地狱拉面》辣得嚟有层次,就喺依碗拉面精要所在!下次有时间,真喺要再嚟试吓!110蚊,试过就知道抵唔抵食!