2017-11-23
本身想去IKEA食下拼盘,可惜热潮未过 即使礼拜三仍然排哂长龙,于是就近近地喺返中染大厦呢个小美食商场觅食。最后选择左呢间「龙门一番 上海紫砂·炖汤」,除左个名够劲之余舖头环境设计都好吸引好似文青cafe咁。入座后侍应即时递上餐牌同问我地要咩茶,特别既系每个位都会有个专属小茶壶,等食客可以自己决定茶叶多少同浓度,亦唔怕落得太多水浸耐左 出现前淡后浓既问题,认真周到同男朋友两人总共叫左四个菜一个甜品:- 百合木耳炒秋葵($68)- 山东手丝鸡($72)- 鳝糊两面黄($72)- 黑将军墨鱼水饺($48@6只)- 香芋锅饼配雪糕($48)山东手丝鸡,配以三种特制酱料(味道大致系辣椒酱、酸梅酱同豉油)。份量颇多,肉质嫩滑,个人偏好中间既酸梅酱,食落酸酸甜甜好开胃;男朋友反而中意辣椒酱,因为味道带麻辣,鲜少喺出面食到。百合木耳炒秋葵,健康清淡既一款菜式。虽然煮法用炒,但食落唔油腻,岩哂追求健康既都市人。秋葵,唔会炒得好干身,仍然保持黏滑湿润既口感;木耳好爽口,同秋葵好夹;百合外面爽脆,咀嚼起黎带粉,口感好丰富。鳝糊两面黄,钟爱鳝糊既人必选平时食上海野鳝糊通常都系配粗炒/饭,呢度有得拣两面黄先讲
可惜热潮未过 即使礼拜三仍然排哂长龙,
于是就近近地喺返中染大厦呢个小美食商场觅食。
最后选择左呢间「龙门一番 上海紫砂·炖汤」,
除左个名够劲之余舖头环境设计都好吸引好似文青cafe咁。
入座后侍应即时递上餐牌同问我地要咩茶,
特别既系每个位都会有个专属小茶壶,
等食客可以自己决定茶叶多少同浓度,
亦唔怕落得太多水浸耐左 出现前淡后浓既问题,
认真周到
同男朋友两人总共叫左四个菜一个甜品:
- 百合木耳炒秋葵($68)
- 山东手丝鸡($72)
- 鳝糊两面黄($72)
- 黑将军墨鱼水饺($48@6只)
- 香芋锅饼配雪糕($48)
山东手丝鸡
百合木耳炒秋葵
秋葵,唔会炒得好干身,仍然保持黏滑湿润既口感;
木耳好爽口,同秋葵好夹;
百合外面爽脆,咀嚼起黎带粉,口感好丰富。
鳝糊两面黄
先讲鳝糊,每条都肥大爽脆,酱汁调较得恰到好处,咸甜适中;
炒面中心索左汁后口感松软,味道岩岩好,非常惹味,但外围建议可以煎得再香脆啲。
黑将军墨鱼水饺
黑将军墨鱼水饺,外皮加左墨鱼汁所以卖相睇落黑漆漆咁。
唔知系因为加入墨汁定师父手势搓得好关系,饺子皮特别有咬劲,厚身但唔会硬;
猪肉馅亦有混墨鱼,软稔多汁,卖相看似重味却隐藏双重鲜美。
随水饺仲配上醋同辣酱,但我地都系中意唔点酱汁食,原汁原味先系皇道!
香芋锅饼配雪糕
甜品一上真心有惊喜,卖相形似西式甜品,配上雪糕同绵花糖,女士见到实中意
香芋锅饼,上菜时唔系热辣辣,略为失望;
馅料系真芋蓉,所以味道唔会假同太甜,亦保留到芋头绵密既口感;
可惜表面既糖霜太多,掩盖左香芋本身既香味。
雪糕有曲奇、朱古力同云尼拿可以拣,可惜曲奇无哂,我地拣左后者;
雪糕同出面既差唔多,无咩好点评,但配以锅饼一齐食出乎意料地夹。
整体黎讲,价钱适中,味道比其他同类上海野清啲无咁油腻,座位未至于阔络但坐得舒服,同屋企人/朋友晚饭小聚既好选择