前几日同个朋友系湾仔食个午饭,好耐无见,大家不约而同想食啲辣野,咁啱office附近有间食清真牛肉粉既餐厅,就去左试,响大街好易揾,叫做『五指间兰州牛肉面』。平时行开呢头,只要到1点钟就已经超多人,所以呢日约左个朋友1点半就黎到,好彩地比我地揾到位唔洗等,不过我地坐低左十分钟已经开始要排队等位。食物方面,一见到个招牌兰州牛肉面,唔洗谂我朋友已经拣好!我自己就拣左蕃茄汤底既水饺面。我地互相试左对方既汤底,个招牌兰州牛肉面唔太重口味,无川菜咁浓,但系食得出啲汤底系由好多牛骨牛肉煲出黎,好鲜甜,再加上上面既辣油,清得黎又够满足感。牛肉系牛展,啱晒减肥既朋友。而蕃茄浓汤水饺面,系牛肉制既水饺,好香口。蕃茄汤底够清甜,唔会好似沟左茄膏茄酱咁化学咁重口味,啱啱好啊!我地一人嗌左一个孜然牛肉饼,呢个真系超正,必食!出面个饼系微脆,热辣辣,再加上入面既孜然碎牛馅料,无敌香口!食呢种饼最惊入面干争争,而佢地呢个饼真正做到外脆内软,而且有少许肉汁,真系好好味!!!我地怕叫得太多,另外再一人叫左2串烧羊肉,呢个系极推荐!羊肉一啲都唔肥,所以羊味刚刚好,而且绝对唔会食到食口/肚油,羊肉软硬熟度适中,如果10分

我地怕叫得太多,另外再一人叫左2串烧羊肉,呢个系极推荐!羊肉一啲都唔肥,所以羊味刚刚好,而且绝对唔会食到食口/肚油,羊肉软硬熟度适中,如果10分满分,我会比9.5分!净返0.5分系比自己再等食多几次。

饮品我地不约而同试左甜胚子,饮落清甜爽口,有少少柠檬味,应该系加左柠檬汁,唔太甜。杯底饮到既系一粒粒似系燕麦既爆珠,软滑得黎好有口感!超级正。

食完野点少得饭后甜品!我地又系嗌埋同一样野,就系佢地自家制酸奶(乳酪) ,又系好清甜无添加,唔太甜,食完饭用黎做甜品够perfect无负担。正呀!

呢间真心觉得可以再黎食,因为一踏入间餐厅已经闻到满满既香浓牛肉味,依家谂返都觉得肚饿呀!