2016-09-14
每次路过澳牛,一定会大排长龙至少都有二三十人一直排,排到街尾,旅客又有,上班族又有,所以澳牛从来都不是我食lunch的选择,因为食饭时间有限,排完好耐队,入去食又要倒水咁倒落口😅不过有次好难得地见到澳牛竟然无人排队,入面仲要有空位😳(可能因为黄雨,天雨路滑的关系🤔),所以同事就捉住我入去食😂由于事出突然,所以我和同事入到去的时候,都真系要谂下食咩先🙈虽然澳牛出名快、靓、正,但也因为要快,伙记都出名「恶」,据闻落单要快,食要快,食完就会收晒你d野,想你快d走😂我地口窒窒地落单,因为太少黎食,不过好彩个日帮我落单的伙记心情好,所以即使佢企左系到等我地谂好食咩的时候,都无催我地,可能「恶」伙记只是个别事件👻澳牛有早餐(7:00-12:00)和茶餐(12:00-23:00),和全日供应的快餐我地去个阵系12点,伙记就叫我地叫茶餐啦😂茶餐有牛油餐包、火腿煎双蛋、叉烧汤意粉、咖啡或茶(冻饮要加$2)原本以为叉烧汤意粉可转别的𩠌,如沙嗲牛肉,但原来叉烧系无得转 只可以转面😟所以我就转左叉烧汤通粉火腿煎双蛋可转炒蛋众所周知澳牛炒蛋出晒名,识食一定系食炒蛋🙈叉烧汤通粉一睇就知汤底都唔简单,呈金黄色,可能
至少都有二三十人一直排,排到街尾,旅客又有,上班族又有,
不过有次好难得地见到澳牛竟然无人排队,入面仲要有空位😳(可能因为黄雨,天雨路滑的关系🤔),所以同事就捉住我入去食😂 由于事出突然,所以我和同事入到去的时候,都真系要谂下食咩先🙈
澳牛有早餐(7:00-12:00)和茶餐(12:00-23:00),和全日供应的快餐 我地去个阵系12点,伙记就叫我地叫茶餐啦😂
所以我就转左叉烧汤通粉
火腿煎双蛋可转炒蛋
众所周知澳牛炒蛋出晒名,识食一定系食炒蛋🙈
不过味道不重,但都比无味清汤好🙈😂
但有点儿失望的是通粉煮得太腍,完全无嚼劲👎🏻
只能说店家很贴心地考虑到无牙力的阿婆阿伯都可以食到👏🏻😅可惜我唔系
叉烧是半肥瘦,烧得都算入味,但不是蜜味的那种
牛油餐包、火腿炒蛋
万众期待的火腿炒蛋,果然名不虚传!
虽然火腿只是轻轻汆一汆水
但炒蛋确实炒得不错👍🏻
香滑柔软的口感,蛋味十足😋
唯份量不多,只能浅尝
把炒蛋配餐包一起食,也是一种相当搭配的食法呢!
茶味不浓,奶味比较重,但都算香滑
冻饮要加$2都正常 不过原来size同热饮差唔多😟
仲要有半杯冰😮
不过好在冻柠茶柠檬片无偷工减料,都有4块🙈 整体来说,
澳牛炒蛋确实值得一试!
不过价钱略贵,但唔洗排队都食得过既🤔
但排队食我就觉得太夸张啦