2024-11-13
识我嘅朋友都知我虽然好钟意食日本嘢但又好少食刺身,要食都只系食海胆同帆立贝,今次呢间「お肉割烹 而今」就岩晒我啦!佢其实系「烧肉而今」副线,主打高级嘅日本割烹料理,佢哋选用日本直送顶级嘅新鲜食材,系由日籍大厨即场主理,系一种正宗而又传统的日式享受。餐厅环境设计系传统日式风格,木质的设计搭配柔和的灯光,先经过一条长走廊,吧枱设计可以欣赏到日式师傅烹煮的过程,店员非常亲切同细心介绍每道菜式,仲同客人有很好的互动。佢哋有多款定食可供选择,特别推荐佢哋嘅黑毛A5黑毛和牛吉列牛柳定食同极上汁煮喜知次鱼定食,另外仲特别推荐时令特色的期间限定「特制手打荞麦面定食」。我哋嗌咗特制手打荞麦面定食同极上汁煮喜知次鱼定食两款定食share。师傅先会向我哋展示新鲜的喜知次,然后在我哋面前用昆布同鲣鱼高汤烹煮。汤底加入豆腐、青椒、姜片、味醂、清酒及少许砂糖,盖上锡纸令鱼肉吸收酱汁的鲜味,保持鱼肉的原汁原味。呢个时候,师傅准备咗前菜煮鱼肉、天妇罗(虾、蔬菜),荞麦面、A5和牛西冷、鸭胸南蛮、咖哩柔软吉列猪扒,仲提供四款酱汁(咖哩汁、天妇罗汁、烧汁、辣汁),五款配料(柚子条、炸蒜、海苔、香葱、芥末)喜知次鱼非常高质
喜知次鱼非常高质,营养丰富,肉质鲜嫩而多汁,香气与油脂融合,色香味俱全,煮至入味保持嫩滑,配上特制酱汁,将食材的原味发挥到极致,好食到不得了!
定食仲包括米饭、味噌汤、渍物、小钵、甜品
日本米饭粒分明又饱满,食落味道清香。
甜品系抹茶啫喱,茶味浓郁回甘,令人食完非常开心。
お肉割烹 而今
尖沙咀梳士巴利道18号 Victoria Dockside K11 Musea 5楼 506号