2024-05-02
上水马会道远望见到一间新开嘅舖头,大大个「猪屋」招牌吸引我眼球,近睇原来系新开左一间以和风风格装修嘅日本料理,以为餐厅只系食猪嘅我实在太年轻啦,睇返餐牌先知道竟然包罗万有,有牛有鸡有海鲜,咩都有,而且行亲民路线,经济实惠,咁我梗系唔执输要try 一 try 啦~我同羊羊一共叫左2个便当,分别系鹿屋便当同秋田便当,外加一分汁烧金茹牛肉卷。鹿屋便当💰$92😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️便当内有猪软骨、炸鸡扒、缧肉,三文鱼2件、带子2件、甜虾1只、咖喱饭见到都流口水,一份便当,多款美食,完全满足到我咩都想食嘅想法呀~海鲜刺身正正常常,但系炸鸡扒一般般,粉有啲多,如果转成煎鸡可能更好,不过值得一赞系个猪软骨,不但非常入味,而且好腍,简直系整个便当嘅亮点。秋田便当💰$94😋⭐️⭐️⭐️⭐️便当内有猪颈肉、鲭鱼一条、缧肉,三文鱼2件、带子2件、甜虾1只、咖喱饭比较鹿屋便当,秋田便当就中规中矩,叫得「猪屋」,逢系关于猪嘅食材,都烹调得唔错,猪颈肉都几好食,本身唔会咸,同咖喱饭配搭上黎都几,而鲭鱼方面,都煎得几香口,呢个便当都几好。汁烧金茹牛肉卷(4件)💰$48😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好钟意食吉野家金茹牛肉卷嘅我,见到有金茹牛肉卷,忍唔住
鹿屋便当
💰$92
😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
秋田便当
💰$94
😋⭐️⭐️⭐️⭐️
汁烧金茹牛肉卷(4件)
💰$48
😋⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好钟意食吉野家金茹牛肉卷嘅我,见到有金茹牛肉卷,忍唔住又走去试下,试完之后又真系唔错几好食,个味同吉野家差唔多,虽然话得4件,但系食落分量感觉几多~🙆🏻♀️