(非会员)
2012-06-17 268 浏览
住系呢附近,细细个已经食过,因为爸爸都几钟意就衬爸爸节黎食早一晚屋企人打咗电话黎问有冇位,话有大把位既(因为八个人先可以订位,咁我地得五个预先打黎问一问)第二日我地一行五人去到先攞位,要上二楼坐,我地冇咩所谓既点知扶个老人家入到黎,比位果个先生竟然同我地讲「你有老人家架,早啲讲丫嘛!要坐下面早出声丫嘛!」其实我婆婆都冇话上二楼有咩问题,成家都冇人介意,点解要讲呢啲说话?上到去之后,带咗我地去角落位,有条大柱顶住既,最多都系四人坐我地三个人坐低咗,已经好逼之后我地就问攞茶黎个侍应会唔会有其他位,个侍应好差咁讲「冇架喇,系得呢个位架喇,你坐就坐啦!」咁我地望到有另一张台就食完,都系五个人,啲位冇咁窄,就问个侍应可唔可以等个台走咗过去坐个侍应话:「咁你要再落去拎过飞啰,我又唔系老细」咁我妈妈就落咗去拎飞,谂住坐住等隔离台走个侍应就好晦气咁话:「唉,你地自己谂下啦!」就拎埋啲茶走我地好安静咁坐低等,都冇再坳无啦啦有另一个唔关事既侍应拎住送行过,好大声咁讲咗句,好明显同我地讲:「我地系咁架喇,你投诉都冇用架!」我地原本都冇咩嘢等紧,听到呢一句真系火起我即刻企起身等佢送完碟送番转头,我问佢叫咩名佢
住系呢附近,细细个已经食过,因为爸爸都几钟意就衬爸爸节黎食

早一晚屋企人打咗电话黎问有冇位,话有大把位既
(因为八个人先可以订位,咁我地得五个预先打黎问一问)

第二日我地一行五人去到先攞位,要上二楼坐,我地冇咩所谓既
点知扶个老人家入到黎,比位果个先生竟然同我地讲

「你有老人家架,早啲讲丫嘛!要坐下面早出声丫嘛!」

我地三个人坐低咗,已经好逼
之后我地就问攞茶黎个侍应会唔会有其他位,个侍应好差咁讲

「冇架喇,系得呢个位架喇,你坐就坐啦!」

侍应话:「咁你要再落去拎过飞啰,我又唔系老细」

咁我妈妈就落咗去拎飞,谂住坐住等隔离台走
侍应就好晦气咁话:「唉,你地自己谂下啦!」
就拎埋啲茶走
我地好安静咁坐低等,都冇再坳

「我地系咁架喇,你投诉都冇用架!」

我地原本都冇咩嘢等紧,听到呢一句真系火起

我即刻企起身等佢送完碟送番转头,我问佢叫咩名
佢冇答我继续讲「你投诉都冇用过㖞!!」
我话我唔理,我净系要知你个名

跟住佢自己走咗去,就讲咗句:「我叫呀May,你咪投诉啰!」

明明唔关佢事过㖞,我地都等紧啦

唔明点解做服务业既,都可以对啲客单单打打

跟住有个应该系经理既男士好大声咁讲:「拿,老细系个度呀!」

跟住老细先行过黎,问我地咩事,我好快咁同佢讲咗个简短版既经过
老细先系楼梯附近既位比咗张台我地,啲位阔少少
之后安排咗两个好啲笑容既侍应黎招呼我地

我地离开角落位果时有另一台客仲同我地讲「个位最多咪坐三个人,你地五个点坐姐!」

我地坐低叫紧嘢食个时,见到原本我地想等位个张台个五个人原来系识老细架

我都明识老细系好服务啲,但唔会咁大差别呀嘛

我唔想同屋企人出街食饭都要受人气,尤其系开心既日子,又有老人家系度
最尾个叫呀May既女侍应都冇同我地一家道歉,仲要好明显冇悔意

谂住去食人情味,点知变咗受人气

就算食物真系可以,我地以后都唔会去食。
庆祝纪念
父亲节