2012-10-31
從孩童時代嘅松竹樓直到今年中都經營不住的椰林閣, 要在西洋菜南街這一條小小旺區食店當中這個鋪位企圖站穩腳談何容易 ?!欣喜這間是原生店在一街之隔的金魚街內都依然可以屹立不倒相信已超過六年, 其中除了任何時間都有高呼"新鮮出爐" "熱騰騰"麵飽 各式各樣套餐, 魚湯米線, 咖哩等多元化出品, 而相比同區"地茂"方式的茶餐廳格調高少許及夜貓子愛消閒之處 開枝散葉: 開張後的清晨有幸有空光顧 ,都會像其他相熟食客好奇查詢是否搬遷過來 ? 答案是" 否", 或就証明實力取勝吧!看過餐牌後始記得佢嘅牛唔錯, 於是沙嗲牛肉麵是早餐主角, 烘底問阿姐加幾多錢, 新手O咀, 幸另一位有經驗好快"補飛"時間不早但入座仍未算太多人 , 隨我選擇當然找有利位置拍照啦~ 但阿姐們都有禮任映; 最愛嘅港式奶茶和咖啡混和而成的香港飲料= "鴛鴦"先到, 要順帶多謝傭人在9 歲時介紹給我, 自此就愛上了! (因為混和兩者能讓我同時享受咖啡的香味和奶茶的濃滑, 但已問過西人朋友, 絕對唔會讚許這款飲法!) 可是沖調教人失望 ; 沒有應有的香味, 徒然有美麗的外表 (`指佢專誠訂造有logo嘅公司杯) 枱上用品一應俱
開枝散葉:
接著主角
蛋治烘底係細D,
题外话/补充资料:
~ 鴛鴦嘅最正宗份量,其實係有口訣,就係:「七茶三啡適量奶」,即係有七份係西式紅茶,三份係咖啡(至於紅茶同埋咖啡各自嘅沖調份量就要因應唔同師傅嘅方法而論),再加入適量嘅淡奶;如果係冷飲就會加白糖漿,"水吧"方面會代勞,但係熱飲就要隨自己喜好而加入砂糖。(註: 朋友曾上堂學做"水吧" )
~ 老闆落力過度 : 除了搬舉"熱騰騰"麵飽, 期間亦爆粗責罵裝修工程貨不對辦, 一眾客人顎然; 期望他保持風度和高EQ 吧!