2016-10-03 3806 浏览
真系好耐无系香港食过一间咁有韩国FEEL 既韩国餐厅,所以真系要写一写。话说上两个星期同班friend gathering, 有朋友想食韩国野,于是就揾左梨满园,近近地又唔太贵。一坐底已经上左六碟伴菜,同韩国果度D餐厅一样,可以任添!对中意食泡菜既我来讲真心幸福! 好入主题...(下文以SS级, S级 同 A级 标示推荐LEVEL)一班饿鬼一开斎紧系要叫肉!牛肋骨叫左腌既,腌得好入味﹐但又唔会太咸抢左牛肉既鲜味。(S级)特级纽西兰羊架,无腌。侍应姐姐教我地要沾韩国麻油来食~ 果然,沾左麻油之后好食好多,本身唔中意食羊既我都食晒成件羊架(S级)韩式秘制猪手,熟食。侍应姐姐教要用生菜包住来食,好正!(S级)食韩国野一定要叫啤酒炸鸡,但我地无叫啤酒, 叫左农酒同烧酒。炸鸡比较普通,但果只甜酸酱真心正,仲有原来食完要再食件泡萝白,咁先解腻!!!(A级)之后8只大胃王追加:人参鸡汤,水准以上,未至于好有特色,但侍应姐姐帮手剪埋,加分!(A级)带子非常新鲜,有D似火炙带子加上韩式酱料,味道更有层次,食到带子既鲜味同酱料既香味!(SS级)韩式牛肉八爪鱼锅味道虽然无一种食完哗出来既感动﹐但胜在足料,牛

好入主题...
(下文以SS级, S级 同 A级 标示推荐LEVEL)

一班饿鬼一开斎紧系要叫肉!
特选牛肋骨
特级纽西兰羊架
韩式秘制猪手
炸鸡
韩国农酒
之后8只大胃王追加:
人参鸡汤
人参鸡汤,水准以上,未至于好有特色,但侍应姐姐帮手剪埋,
加分!(A级)
鲜带子
韩式牛肉八爪鱼锅
韩式牛肉八爪鱼锅味道虽然无一种食完哗出来既感动﹐但胜在足料,牛肉同巨型八爪鱼带比我一份满足感,食完加个辛拉面落去,个面吸左汤汁之后特别美味
(S级)
蛋包虾
最后最后, 一定要讲依个蛋包虾,依个平凡既名字之下原来暗藏惊喜!!! 明明同炸虾天妇罗一样都系蛋同虾但味道同口感都好唔同。依个一定要衬热食,外皮蛋味很香,里面既虾好弹牙!蛋同虾中间唔似天妇罗咁有空气﹐所以咬落有种啖啖肉既感觉。(SS级)

同埋我之所以觉得好有韩国FEEL 系因为D侍应会来问要唔要添伴菜,又会教我地D野点食最正! 其实咁先系一间对食物负责既餐厅。因为无论材料几新鲜,厨师煮得几好,但食客唔知点食法先系最好,就真系浪费食材又浪费厨师心机了!(SORRY, 有感而发)
哈哈...8个大胃王食既野当然唔止咁少啦~ 写写下食评又肚饿添! 其他食物大家自己睇相啦!
鲜大虾
2016-09-20