2018-08-26
约左朋友仔食饭,点知呢晚出到黎先知佢有d咳同唔舒服,对于无辣不欢的我真系谂紧好无转场⋯但见menu有可以走辣既酸菜鱼,都系决定本著初衷试一试!呢日平日下午即日先订枱,所以只能坐到门口位⋯怕热既我只好忍一忍,好彩刚刚好都唔打算食辣,唔怕食到满头大汗;酸菜鱼只系$148,好似鸡煲咁食完可以叫配菜加汤打边炉,由于是日行清淡路线,主要食菜/菇/萝卜,基本上都系$25-$30一份价钱好合理,唔会好似平时咁觉得叫蔬菜就「无咁抵」最后见隔离枱既牛肉非常吸引,所以忍唔住单吊一份牛肩肉!鱼既份量唔少,成煲只有两三件骨位,其余都系啖啖肉既腩/背位,背位既有骨,但唔系太幼所以都方便进食,腩位连厚厚既鱼皮,充满胶质 估唔到既系,小妹第一次食唔辣既酸菜鱼但都可以有「辣」酸菜鱼既味:虽有花椒但只带轻微麻度,酸菜好食到菜叶同茎都可以净食,汤底唔咸,带点鱼汤既甜味,净饮都好正,连带病既朋友都话唔辣得黎仲好味!两个人食完个煲已经7成饱,后悔叫左太多菜(仲有碟靓牛肉)! 二人顶硬上,二百几一碟牛肉当然不能浪费!纹理非常靓,滚几下就食得,劲香牛油味又嫩,用酸菜鱼汤底滚过仲无咁滞,夹埋酸菜一齐食真系无敌但每人要食差不多10件
二人顶硬上,二百几一碟牛肉当然不能浪费!纹理非常靓,滚几下就食得,劲香牛油味又嫩,用酸菜鱼汤底滚过仲无咁滞,夹埋酸菜一齐食真系无敌但每人要食差不多10件,又系饱滞到一个点⋯
去到中尾声既时候突然黎左个糍粑,二人先如梦初醒记起呢份一开始贪心种下既果⋯仲要有10件⋯黄豆粉上淋左d黑糖,咬落香糯香糯的,但油炸过既表面比较油,年糕亦比较痴牙,同系大陆食过既比系有d失望。
最最后既金菇/娃娃菜/萝卜/莴笋已呈放弃状态⋯原谅我今次浪费左少少食物,后劲不继,大家真系食唔哂就唔好嗌啦⋯
非常适合少少人围炉既小店(per item既性价比都高,只系唔好叫太多!),下次一定会黎试麻辣版本!