2018-06-19
端午节路经旺角, 突然又想食台湾野, 即时揾一揾, 一于试下呢间有众多好评既 "老街"。一入门口, 铺面唔算太大, 但店内装修的确充满台湾老街既味道, 令我回想返去左深坑老街既感觉事不宜迟, 落单等食。我叫左呢款红烧牛腩牛筋面睇一眼既感觉系都OK足料, 味道闻落都几正第一样试啖汤先味道够香浓, 微微辣, 真系接近台湾食到既味道, 但油左啲啲, 对食开清淡少油既人士可能唔太习惯第二样梗系试牛腩好正, 牛腩大旧够腍够牛味, 配埋个红烧汤底真系冇得顶, 我有一旧仲咁岩痴住唔知咩部位, 咬落爽脆, 好正第三样试牛筋牛筋够腍滑有胶质, 唔错最后试埋个面面质偏爽偏硬, 挂到汤, 我个人就好钟意, 因为我钟意偏硬身既面, 但冇咩偏好既人食落可能真系会觉得硬过头成碗面入面有4大旧牛腩, 3旧仔牛筋, 1人份量既面, 仲有一条菜餐饮我冇叫特饮, 只系跟餐+10蚊叫左杯台湾冰咖啡, 但估唔到个味道都系系台湾饮咖啡既果只味都算系一个小惊喜最后$70出门口, 乘返台币个价钱, 同去食永康街牛肉面差唔多, 以香港地黎讲算系咁, 有咁既质素真系几唔错
第三样试牛筋牛筋够腍滑有胶质, 唔错