2020-03-17
自己本身好钟意食日本菜🤪而今日就同朋友嚟咗黄大仙一间和气食堂到食日本菜食热食之前我哋都叫咗少少刺身同卷物开下胃。我哋叫咗啲生虎虾同白身鱼刺身,两种刺身都好新鲜系完全食唔到任何腥味,融雪方面都做得好好唔会话食到有少少冰块硬梆梆嘅质感。除左刺身之外我哋都叫咗双重芝士鳗鱼卷,有鳗鱼之外,卷物入边有一旧青瓜玉子同两种芝士系入面,食落去口感丰富好野味!青瓜清爽咁令到两种芝士嘅油腻感中和返,配搭得好适当。到热食方面啦,我哋叫咗个鲷鱼汤泡饭,系个饭上菜嘅时候,我哋见到啲鱼片系仲生生地咁嘅,之后当好热嘅鲷鱼汤到咗落去个饭面嘅时候,啲鱼片开始慢慢地整熟,而啲鲷鱼汤都慢慢地比啲饭吸收,最后饭嘅质地变到软绵绵好似粥咁,非常之入味。最后点少得甜品呢!我哋就叫咗个宇治抹茶芭菲,抹茶雪糕偏甜,唔会话有种好苦涩嘅味道,识落好软绵绵咁样,口感都好丰富!
食热食之前我哋都叫咗少少刺身同卷物开下胃。
最后点少得甜品呢!