2012-01-10
提早食团年饭系我地一向既作风,费事同人争,细佬话平时坐车见到呢间饭店有海鲜系门口,佢话想试,咁大家咪去试啰,原来系柴湾区有几间食肆都系呢个佬细㖞,小集团呀,哈哈~~~饭店来讲地方算系大架啦,当然比酒楼细啦,普通既街方饭店模样,当日气温大约 13-14 度,但无开冷气,只开风扇,我地坐系角落位,大家都觉得有点焗,不过因为可以环保我可以接受。我地一行 10 人,要左十几度菜,菜来得好快,伙记系街方式招呼,既系口吻粗老但无恶意!椒盐鲜鱿真系鲜㖞,鱿肉弹牙,外皮脆,正呀!见到隔离台2个人要左成只姜葱霸皇鸡,哗!2个人食咁大碟,实系好好味先会咁要啦,咁我地又要左一只,真系好正㖞,鸡肉好滑,最正系姜葱加上事油既味做得非常好,:亚妈系咁话要打包d汁走,最后当然唔会包走啦!但我都用来捞饭食,正呀!椒盐濑尿虾我无食,无得讲 $68。椒盐九肚鱼$58,鱼新鲜,椒盐唔多,所以食时唔觉咸,但附上一小碟椒盐比有需要既人,咁既做法都好㖞。生炒骨 $55,无香脆,唔系太好味,虽然唔系难食,但真系差左少少。炸猪大肠 ($62,贵㖞!)皮脆,够嗅味,猪肠唔够嗅就唔好食啦,好似嗅豆腐一样啰!XO 三点蟹伊面底 $83,我
我地一行 10 人,要左十几度菜,菜来得好快,伙记系街方式招呼,既系口吻粗老但无恶意! 椒盐鲜鱿真系鲜㖞,鱿肉弹牙,外皮脆,正呀! 见到隔离台2个人要左成只姜葱霸皇鸡,哗!2个人食咁大碟,实系好好味先会咁要啦,咁我地又要左一只,真系好正㖞,鸡肉好滑,最正系姜葱加上事油既味做得非常好,:亚妈系咁话要打包d汁走,最后当然唔会包走啦!但我都用来捞饭食,正呀! 椒盐濑尿虾我无食,无得讲 $68。 椒盐九肚鱼$58,鱼新鲜,椒盐唔多,所以食时唔觉咸,但附上一小碟椒盐比有需要既人,咁既做法都好㖞。 生炒骨 $55,无香脆,唔系太好味,虽然唔系难食,但真系差左少少。 炸猪大肠 ($62,贵㖞!)皮脆,够嗅味,猪肠唔够嗅就唔好食啦,好似嗅豆腐一样啰! XO 三点蟹伊面底 $83,我无食蟹,但有食伊面,好味但非常咸! 清炒豆苗 $55,有获气㖞。 鲍片扒时菜 $55,鲍片弹牙好好味,大家食到比个 LIKE 。 蚝仔粥 ,我的至爱,蚝唔够多,普通味! 班头腩 $88
无咩特别,普通,要比 $88 下次唔会再要呢个。 蚝饼 $55 ,本应系我至爱,但呢个真系好差,炸粉太厚!做法跟潮洲式唔同,就系觉得唔好食啰。
重有白饭,气水,一千元都唔使,其实都好低食。