2015-02-18
因为妈妈生日,见到呢间餐厅咁多好评,所以就拣左呢间,谂住同佢食好啲。餐厅环境唔错,十二点三左右去到,餐厅冇乜人,而我系订位时就同店员讲明想安排卡位,坐到好舒服,所以摆设都几靓。墙上面昼左画,虽然冇乜泰国气氛,不过都几靓。香芒软壳蟹米纸卷($68)一共有8卷,每一卷都包得好实,入面有生菜,米粉同埋软壳蟹。有两只汁可以点。软壳蟹好香,好好食,加埋生菜同米粉清清地,正好中和返软壳蟹,所以食落去觉得恰到好处。泰式辣猪肉生菜包($62),有分大辣小辣同走辣,我叫左小辣因为屋企人唔系好食得辣,我自己就觉得一啲都唔辣。啲猪肉夹杂住少少肥肉,不过主要要系瘦嘅,我觉得肥瘦适中,加左辣椒同埋香茅等香料,用生菜包埋,正正常常一个生菜包。生菜好新鲜大大片,猪肉碎份量都OK。泰式鲜虾金边粉($72),成碟好似得两只虾,而且一碟份量唔算多,不过味道唔错,甜甜地,唔算好油腻,而且少少湿湿地,因为我唔钟意食太干嘅炒粉,所以我觉得呢个唔错。但份量多返少少会更好。椰青海鲜焗饭($82)需时25分钟,因为佢地系即刻开椰青即刻焗,不过食食下其他野呢个就正,所以都唔系真系等左好耐。个椰青系细细个个啲,唔好期望佢好大个,上面有青
店员会主动帮你收野同埋加水,不过就好似求其左少少,而且冇乜笑容,不过整体服务态度都正常。呢间餐厅嘅食品都唔错,虽然同九龙城嘅比较,呢个价位系可以有更高嘅质素,不过因为就脚同埋环境,我对呢间都满意嘅!