2019-06-13
食晏时间黎落雨...本身谂住行返去上环食某拉面,行过突然见到上环新开左金田家,由于落住雨唔想再行,所以决定就响门口等一等。入边坐到满座,我地又人多,所以都要等左十分钟左右先有得坐。下午时段,我地系就咁拎住剔剔纸点菜。未入座之前,大家就响门口叫定嘢,我叫左柚子辛辣拉面同加左一只流心蛋。入座后都大概等左十分钟个面先到 (客比较多),一试个汤...唔,唔系好够热㖞,立时打个折扣,至于只流心蛋普普通通,都几好食。再食埋个面,一夹起,即刻出烟,哦,咁样扬扬个拉面啲汤就热返喇,又加返分比佢,个柚子味唔太重,搅均啲辣酱一齐食 / 饮亦啱啱好,面质拣左软身亦到做得到;叉烧几大块;总括而言,系好食嘅。至于有冇咩特色就见仁见智,不过好食嘅拉面最好都系做好基本先,做得好先来玩花样。汤、面、配菜等夹埋水准都唔错,另外重要嘅系佢唔算好油,起码食完唔会肚痛 (系赞赏嚟) ,所以系可以再食嘅。