2023-07-16
响铜锣湾区同朋友一齐做嘢之后天天气又唔系太好,所以大家决定叫外卖午餐唔使出去,其中有啲朋友想食得清少少,所以就谂不如食日本便当,就有人提议试吓大户屋。我哋分别叫咗两份大户屋御膳便当(竹),份量真系几足够,又有炸猪扒又有猪肉有鸡,同埋本身有跟埋白饭同面豉汤。炸猪扒嚟到都仲系好松脆,猪肉亦都唔算咸,鸡窦好味,面豉汤饮落去都真系有返面豉汤嘅味道,唔似有啲舖头好似一杯咸水咁。跟住个黑醋鸡肉野菜,黑醋鸡肉真系唔错,酸得来又唔会觉得太浓,食落去系几好嘅,但系本身冇跟白饭要另外叫, 白饭都加咗一粒酸梅,啲鸡爱嚟送饭啱啱好。另外个朋友叫咗个黑醋鳕鱼野菜,都系要另外加白饭,佢话个黑醋鳕鱼识落到好够味道,又唔算太干,觉得都可以。仲有一个系银鳕鱼西京烧,另外加白饭,银鳕鱼都好滑,虽然有骨但系唔算太难搞。另外,我哋嗌咗两份自家制免治牛肉薯饼,同个炸猪扒一样嚟到都仲好趣,外脆内淋,亦都唔会太咸,都有牛肉味。唯一意见就系所有跟饭送来嘅酸菜佢系偏冇咁酸嘅,比较偏淡,个人会比较喜欢酸味重啲。总括来讲之后都仲可以再嗌外卖。