2005-11-22 14 浏览
呢度系网友介绍,讲真冇人介绍都未必揾到,咁唔起眼一间小店,就算经过亦未必会入去试。见到人地贴既相d食物唔错,上星期六就去试下。由于我一早知道地方唔大,而我地有七个人,我同其中两人就6:45先去,见入面已经坐左十几人(全场唔够三十个位),我觉得坐得比较迫唔太舒适,不过整体上都几干净企理。由于有四个人要7:15-7:30至到,我地就先整d野食住先,分别有麻辣肚丝、青瓜同羊肉饺子。麻辣肚丝同青瓜,麻辣整得颇佳,辣味适中唔算太辣,颇易入口(不过辣皇就可能会觉得唔够劲),肚丝整得好爽,青瓜亦几清甜。因为店员讲左个炉要十五至二十分钟先起到,我就一早叫佢起定,果然7:15人到齐个炉亦刚好搅掂,大家即时可以开始打!我地柯打左一份羊肉火锅套餐,讲真一斤羊肉真系唔少,不过我地有七个人就当然要加码,咁就另加左半斤羊肉同两碟饺子。因为呢度系用黄铜炭锅,唔系GAS炉,炭炉果然强劲好多,整个锅全无冷场。讲番食物,汤底几清甜,但唔及小肥羊惹味,所以一定要点酱汁;羊肉几新鲜(除左近碟底有两三片明显差少少),食落几鲜味,至于丸类、黄牙白同豆腐亦好新鲜,但最好都系饺子。除左火锅,我地仲加左一份三鲜锅贴、一份羊肉馅饼,相比
由于有四个人要7:15-7:30至到,我地就先整d野食住先,分别有麻辣肚丝、青瓜同羊肉饺子。麻辣肚丝同青瓜,麻辣整得颇佳,辣味适中唔算太辣,颇易入口(不过辣皇就可能会觉得唔够劲),肚丝整得好爽,青瓜亦几清甜。因为店员讲左个炉要十五至二十分钟先起到,我就一早叫佢起定,果然7:15人到齐个炉亦刚好搅掂,大家即时可以开始打!我地柯打左一份羊肉火锅套餐,讲真一斤羊肉真系唔少,不过我地有七个人就当然要加码,咁就另加左半斤羊肉同两碟饺子。因为呢度系用黄铜炭锅,唔系GAS炉,炭炉果然强劲好多,整个锅全无冷场。讲番食物,汤底几清甜,但唔及小肥羊惹味,所以一定要点酱汁;羊肉几新鲜(除左近碟底有两三片明显差少少),食落几鲜味,至于丸类、黄牙白同豆腐亦好新鲜,但最好都系饺子。除左火锅,我地仲加左一份三鲜锅贴、一份羊肉馅饼,相比起饺子,锅贴更香口,而馅饼更可发挥羊肉肉汁的香味,最后我地以一客豆沙锅饼埋斋。
七个人食到饱饱,又饮啤酒又饮汽水,埋单550蚊,每人都唔使80蚊,价钱颇抵。