2017-10-16
在Openrice 内,看到有人试过在这𥚃吃甜品当晚餐,便和太太商量一下,今晚试一试,试完发现原来食甜品真系会令人心情愉快的。我们首先点了两款吐司,之后再吃甜品。牛肉吐司餐($32),内有牛肉、芝士、蕃茄、木鱼丝、青瓜,好香木鱼丝味,加埋蕃茄、青瓜就好清新,吐司烤焗得好香脆。餐饮要了玫瑰茘枝,荔枝味淡,而玫瑰味道浓。烟肉吐司餐($32),吐司好香脆,烟肉咸咸地,连埋芝士好似pizza咁嘅味道。跟餐点咗薄荷金桔,颜色就好薄荷,而味道就好金桔。(冻)桃宝燕窝椰皇子($48),桃胶好多,燕窝比较少,内𥚃有些椰汁啫喱,吃完呢个甜品,老婆话感觉靓D。(冻)榴梿飘香椰皇子($49),榴梿唔算多,不过好香,𥚃面仲有榴梿沙冰,同埋椰香味啫喱。芒果窝心($43),有一个芒果雪糕球在窝夫上,仲有芒果粒和玫瑰花朵碎,摆盘好特别有心思,窝夫好香脆,夹埋旁边的芒果汁一起吃仲正。(热)椰皇炖鲜奶汤丸($43),炖鲜奶好滑,椰皇内有些椰汁和西米,整个唔会好甜。(冻)飘香梿花($42),榴梿肉好香甜,甜品面头铺满椰汁沙冰,内𥚃藏著豆腐花,将榴梿、椰汁、豆腐花混合一起,味道层次就更上一层楼。题外话,我仲留意到,淘大花园
我们首先点了两款吐司,之后再吃甜品。
牛肉吐司
烟肉吐司
玫瑰茘枝(左)薄荷金桔(右)
(冻)桃宝燕窝椰皇子
(冻)榴梿飘香椰皇子
(冻)榴梿飘香椰皇子
(冻)芒果窝心
(热)椰皇炖鲜奶汤丸
题外话,我仲留意到,淘大花园居民有九折,如果有朋友住淘大花园,记得通知佢一声。