2019-06-14
四川嘢常俾人好辣嘅感觉,近几年越开越多,证明港人越嚟越食得辣,但唔食得辣就永远食唔到?又唔系,有舖头越做越辣嘅同时,亦有舖头越做越唔辣。到底越嚟越食得辣嘅人多,定做唔食得辣嘅市场聪明?依间舖以前去葵芳我一定去食,但至从荃湾开咗,都唔知几耐无过去。一向都食小辣,始终立食成身汗都几辛苦,荃湾之前已分享过,但无特别评论,第一次食已觉唔辣,叫过中辣,佢知你唔够辣,过次又做到好辣,搞到我一段时间唔敢叫。直到依次,有位女士叫小辣,隔离男士即刻话要大辣先真,仲同女士讲依间唔辣架!不经意间我看了他一段时间,直到被回望。真系唔辣?那我都试多次中辣!凉拌粉皮,青瓜、豆干,再加上烤到干脆嘅黄豆,同辣而滑溜嘅粉皮非常格,够吸味!觉无肉可以加鸡丝。粉皮同肠粉囗感其实好似,更似河粉?但河粉似乎更油,而肠粉就无几间有梗滑,而调味感觉亦无梗邪恶。刚开始经常卖哂,之后大都食返凉面,份量都差几多,始终饱肚系主食嘅重点,亦唔建议太辣。凉拌土豆丝,即系薯仔丝,经常俾我当主食,都大盒,丝丝嘅薯仔加上辣汁,有口感之余亦够上味!但唔算吸味,中辣一开始唔觉,之后慢慢辣起,唔算太劲,保持口腔都有辣味,都食到,试过叫小辣同中辣之间佢都无
凉拌土豆丝,即系薯仔丝,经常俾我当主食,都大盒,丝丝嘅薯仔加上辣汁,有口感之余亦够上味!但唔算吸味,中辣一开始唔觉,之后慢慢辣起,唔算太劲,保持口腔都有辣味,都食到,试过叫小辣同中辣之间佢都无出声,又唔觉比小辣辣几多,其实佢可能都系随便调。
凉拌木耳,份量明显较少,本身又占空间,真系几啖就无,爽口同清新,中辣都无咩感觉,难怪过位男士要大辣。
凉面、凉拌青瓜、口水鸡,麻辣烫都食过,就以上几款比较推荐,辣度同之前食过嘅比真系BB级都未到,虽然香港湿度高,食辣有助排湿,但食得多都上火,天气又热,屋企有人唔食得辣,买依间加𩠌相信都无嘢讲。