2016-07-03
一向都钟意食潮州打冷, 但一直俾人既感觉都系在一间白色简陋装修既店铺入面叫D麻甩野食, 叫枝啤酒咁, 所以一齐女朋友都唔会陪我食, 但难得今次揾到一间系优雅既潮洲菜馆, 当然要即刻去食啦!首先一开始坐下己经即刻送上酸菜同潮州茶, 茶味浓带甘苦 首先第一碟系金牌卤水鹅肝, 第一次食中式既鹅肝, 系你意想不到咁好食, 口感既滑且淋, 入口即溶, 每啖除左有鹅肝既油香之外, 仲有淡淡既酒香味, 饭后跟师傅了解过, 原来系用慢煮既方法去烹调, 所以份外嫩滑!卤水净鹅片- 亦都好出色, 嫩口有肉汁!红烧花胶翅- 睇相就知用料十足, 好重胶质既汤, 但黏稠度又适中, 配上翅同竹笙, 依碗红烧花胶翅绝对系必叫之选 墨鱼卷拼普宁豆腐- 墨鱼卷肉质弹牙, 炸得香口之余仲唔油腻, 普宁豆腐啖啖都有石磨豆腐既香味, 愈食愈上隐传统香煎蚝仔烙- 蚝仔粒粒都好饱满, 同样香而不腻, 亦唔会太干身口水鲜花甲- 麻辣口味的花甲, 不会太辣, 花甲亦很有咬口, 但只属正常味道, 没有惊喜珍珠菜川椒鸡球- 很喜欢吃这种制法的菜, 香口略带咸, 作为伴碟小吃一流。 鸡略干身, 也是不会太辣者者马拉芥兰煲- 非常香口惹味
首先一开始坐下己经即刻送上酸菜同潮州茶, 茶味浓带甘苦 首先第一碟系金牌卤水鹅肝, 第一次食中式既鹅肝, 系你意想不到咁好食, 口感既滑且淋, 入口即溶, 每啖除左有鹅肝既油香之外, 仲有淡淡既酒香味, 饭后跟师傅了解过, 原来系用慢煮既方法去烹调, 所以份外嫩滑! 卤水净鹅片
- 亦都好出色, 嫩口有肉汁! 红烧花胶翅
- 墨鱼卷肉质弹牙, 炸得香口之余仲唔油腻, 普宁豆腐啖啖都有石磨豆腐既香味, 愈食愈上隐 传统香煎蚝仔烙
- 蚝仔粒粒都好饱满, 同样香而不腻, 亦唔会太干身 口水鲜花甲
- 麻辣口味的花甲, 不会太辣, 花甲亦很有咬口, 但只属正常味道, 没有惊喜 珍珠菜川椒鸡球
- 很喜欢吃这种制法的菜, 香口略带咸, 作为伴碟小吃一流。 鸡略干身, 也是不会太辣 者者马拉芥兰煲
- 非常香口惹味, 但略嫌重手左少少, 个汁比较咸, 但除此之外, 整个煲都十分香口美味, 用黎伴饭会比较理想 慢火煎原条咸马友
- 鲜肉依然保持嫩滑有汁, 马友亦厚身多肉 最后己经饱到不得了, 但都系忍唔住叫左碗清心丸绿豆爽, 酸酸甜甜, 有清热之用, 食左咁多煎炸野, 岩哂做 甜品作结尾 其实都真系叫多左少少, 去到后面己经饱到碟鸡都食唔哂, 最出色当然系鹅肝同花胶翅, 绝对系爱食潮州野既朋友必然选择!