2004-02-14
正月未过已经有project要埋尾,晨咁早已经要同客开会,之前亦要同佢地做briefing七点半已经约左在呢度食早餐。原以为咁早会无咩人,但竟然都有唔少西装友在食野,唔知系唔系中环酒店早餐的特色。六星级酒店的大堂咖啡座当然唔失礼,楼底够高,阳光透过落地大玻璃窗射入几舒服。同文华果边比较,呢度会系casual D,而果边就较为传统。开放式厨房,可以一次过见晒有什么早餐供应,想食果样就叫果样。骤眼睇,个餐牌同文华的是有D相似,都系几款英式/欧陆/美式/中式早餐,加几个a la carte如蛋类、窝夫及谷物早餐等。叫左标准的Poach Eggs Benedict,同文华一样,都是波蛋、?肉同英式松饼,份量不少,波蛋不会过熟,?肉亦不会炸到似薯条,松饼热辣辣,配上荷兰汁味道都唔错;鬼佬的早餐是奄列,整得卖相都几好,我谂味道都唔会差;另一鬼佬叫了虾饺、烧卖、叉烧包再加中国茶,看样子都OK,但我们要吃点心当然不会在酒店lobby,这里有丽嘉轩,点心必不会差得去边。另外还叫了一杯espresso,几香浓,兼醒神。侍应服务当然有六星酒店水准,连大厨的对答及招呼都一样掂。埋单连贴士五百蚊,当然呢个数以早
侍应服务当然有六星酒店水准,连大厨的对答及招呼都一样掂。
埋单连贴士五百蚊,当然呢个数以早餐来说是天文数字,但以商务应酬来看是物有所值,起码地方、食物同服务都唔会失礼。