2020-10-27
今日同 P san 入咗沙田行街拍拖, 揾到喱间东南亚食店试吓。 下昼 2:45pm 左右到店门外, 店内仍然满座, 我哋等咗大概 3 分钟有人埋单, 指定动作后, 店员就安排入座。 我咃睇咗一阵餐牌, 就决定点喇沙虾汤配手撕鸡掺掺、 喇沙鸡饭、 槟城白咖啡同椰子白咖啡。 等咗唔使 10 分钟, 所有饮品同食品都上齐。喱个就系喇沙虾汤配手撕鸡掺掺本人, 汤头微辣, 有少少椰浆味, 但最突别嘅系佢唔止有喇沙嘅辣同椰浆味, 仲有好香浓嘅虾味, 令成个汤增添咗不少鲜味, 但唔会令喇沙味被抢走, 系好夹嘅; 而用料方面, 手撕鸡肉嫩滑唔鞋口, 而且有鸡味, 仲有虾、 鱼片、烚蛋同埋豆卜, 虾肉弹牙有虾嘅鲜味, 鱼片亦好爽同有鱼味但唔腥, 豆卜可以吸满汤汁再放入口爆发出嚟, 真系满口都充满喇沙虾味; 另外要讲吓掺掺, 佢嘅油面同米粉都好爽, 但个人比较钟意米粉, 因为每条米粉都挂住汤汁, 可以吸味。 跟住讲吓喇沙鸡饭, 喱个我比较失望, 因为太多油, 但无咩喇沙味, 但鸡件都好爽滑有鸡味, 而且份量都唔细, 饭方面系硬饭, 再加咗少少炸蒜喺面, 非常香口, 亦配有几片青瓜、 洋葱椰菜同
跟住讲吓喇沙鸡饭, 喱个我比较失望, 因为太多油, 但无咩喇沙味, 但鸡件都好爽滑有鸡味, 而且份量都唔细, 饭方面系硬饭, 再加咗少少炸蒜喺面, 非常香口, 亦配有几片青瓜、 洋葱椰菜同红萝卜丝, 令成个饭来得比较清爽, 另外, 仲有两片炸虾片, 好松化, 而且亦有虾味, 但未算突出。
饮品方面, 食东南亚菜, 当然要试吓当地出名嘅白咖啡啦! 槟城白咖啡同椰子白咖啡卖相好相似, 咖啡味闻落好香, 饮落唔系好浓嘅咖啡味, 但好香滑, 而且唔甜, 好易入口; 而椰子白咖啡闻落除咗多一份淡淡椰香味外, 饮落会比槟城白咖啡甜些少, 但更香滑, 而咖啡味同槟城白咖啡一样唔算好重, 对我同 P san 唔系太好咖啡嘅人嚟讲, 真系唔错。
用餐到大概 4 点就离开, 店员服务态度良好, 而店面亦好干净简洁, 喺大型商场入面通常都系连锁店, 好少有喱类小店, 真系要大力支持。