2023-07-17
今次又去香港工业中心 @ccmall.lck嘅美食广场,食肉嘅选择当然更多。日韩、西餐、越南,任君选择。今次试下食韩国菜嘅#大尚宫,同食西餐嘅 Food Court环境 睇下上面餐牌先 大骨汤 $68同正宗韩国餐厅一样,汤会另外配一碗白饭,所以餐牌系归入主食类。面头有只靓靓嘅青辣椒,开头都担心佢太辣,原来佢真系装饰。汤底有芝麻,仲好似有少少药材味,鲜冬菇、金菇呢啲配菜都好入味,底下主角猪骨煲得几腍,但又滑过一般煲汤猪骨好多。如果觉得唔够𩠌食,其实里面都有腩肉,等人一次过食到两款猪肉,唔怪得羚羚姐话呢个好食,要叫啦! 净石头锅饭 $48韩式辣酱加太阳蛋,配白饭捞下已经好正。 呢个石头饭配料有紫菜、鲜冬菇、菠菜、翠玉瓜,将蛋同呢啲配菜捞饭,捞到均匀,系一个乐趣。食到最底,原来呢个饭有猪肉,感觉更丰富。 全份香烤鸡全翼 $38 三只本质上佢系炸鸡翼,皮脆肉嫩,非常Juicy。烤嘅元素,就系香甜嘅蜜糖同芝麻,带出应有风味。
Food Court环境
韩式辣酱加太阳蛋,配白饭捞下已经好正。