星期日嘅鲗鱼涌完全系另一个面貌,好多食肆都休息。我好彩喺外卖App见到「町町丼丼」有开,今晚晚餐有著落噜☺️。小店系一间外卖店🥡,装修简约,而佢做到最重要嘅一点就系快捷,外卖包装亦都稳阵企理。食物定价相宜,主食平均五十蚊有交易,喺商业区内实属难得。寿喜烧牛肉锅($52),🍲寿喜烧汤几惹味,比起其他餐厅嘅咸,不过同时带少少甜。汤锅好足料,有肥牛🥩、腐皮、鱼板、洋葱同海带等。整体质素不比日式料理店逊色。乌冬(+$4),寿喜烧本身配饭,但我转咗乌冬🍜,感觉更搭调。乌冬用兜装住,唔会浸淋。大盛双层鳗鱼丼($79),🐟双层鳗鱼夹埋有成条,自己喺超市买都唔平。鳗鱼肉质唔松散,无乜碎骨。鳗鱼汁捞饭食一流,饭系用上珍珠米,有口感🍚。玉子如果多啲就正喇。黑椒鸭胸配柚子醋($38),🐣鸭胸肉质几嫩,大大啖肉,啱晒食肉兽。鸭胸附上黑椒调味,另外仲有柚子醋汁沾嚟食🍊,微微酸,好醒神。唐扬炸鸡配黑椒蛋黄酱($38),🍗炸鸡有成六件,炸皮唔系好脆𠮶种,再加埋黑椒蛋黄酱,成个感觉有啲似麦乐鸡,都唔错。总括嚟讲,食外卖都可以好缤纷,如果想食日式嘢🍱,不妨考虑町町丼丼。食物质素唔差,份量又多,系性价比之选👍。
寿喜烧牛肉锅
乌冬