2011-06-19
FRIDAY NIGHT三姊妹约埋,两个临时改咗SCHEDULE(其中一个系我:P)当机立断,唔约响九龙,改去中环。原本想去Y记,但都预咗冇位,ZZIP系后备﹣﹣因为九成有位。一如所料,Y记一副”唔志在做你生意“格局,扭头即上THE LOOP。唔驶等就冇位,周五晚八点嚟讲唔满真系有啲难度。个人嚟过三次,绝对够资格讲句:问题并不出在食物。呢度啲蚝系得嘅,算系餐厅“米饭班主”,老板一贯地SELL得落力﹣﹣侍应亦一贯力不从心,欠缺圆滑。蚝款冇MENU写得咁足,但都有十款左右。是晚澳洲蚝相当出色,爽甜肥美,虽然冇大大件美国蚝助阵,不过IRISH同SCOTTISH两双中坚抢返好多分,法国蚝上映“黑珍珠”,踢走白珍珠,单呢组合嚟咗两ROUND。连蚝连海水一气呵成,开蚝技巧都OK,得两双食到啲啲蚝瞉。蚝嘅鲜美将姊妹们一星期工作嘅劳累怨气一洗而空 :)开咗支白酒﹣﹣结果都系冇睇到个LABEL。WINE LIST ﹣WHITE WINE ﹣第二个OPTION。带少少花香,少少DRY,送蚝一流。基本上食蚝话要开白酒佢都系SELL 呢只。红酒煎鹅肝嚟咗两转,之前同其他朋友嚟食大家都REQUEST ENCOR
FRIDAY NIGHT
当机立断,唔约响九龙,改去中环。
蚝嘅鲜美将姊妹们一星期工作嘅劳累怨气一洗而空 :)
红酒煎鹅肝嚟咗两转,之前同其他朋友嚟食大家都REQUEST ENCORE呢一度菜,相信同佢大件肥美相当有关系,而助唔会煎得太干,人多过两个其实一件多数唔够喉。伴碟蓝莓味道配合得好好,酸甜味道稍减油腻,就带出肝脏的特有香味。
CAPPACIO,份量相对细,生牛肉小小一块块圆片加上火箭菜为主O既沙律,但黑醋同橄榄油份量啱啱好,系开胃嘅餐前小菜。
(见之前啲食评都有包,而理论上佢都应该提供面包,但系冇。)
呢度LASANGNA我系有信心O既,食咗几次虽然第一次最好食(芝士香气扑鼻,同一般LASANGNA用嘅CHEESE明显唔同),之后好似都冇咩特别,但朋友口碑都十分正面。今日都冇令人失望,肉酱嘅份最充足,唔会太“漏”,濶面够薄,好滋味,不过我比较想试到表面烘脆𠮶个VERSION。
后加O既MUSHROOM RISOTTO就好普通,虽然味MUSHROOM味浓,但意大利饭煮得略硬,呢个DISH上厨师功力未见突出。
甜品:
法式姜汁焦糖炖旦:姜汁好味,但份量少,而且热食似乎会好味啲。
拿破仑:有啲古怪O既造型,似STRAWBERRY CUSTARD 塔,不过味道香甜,饼层酥脆,值得推介。
心太软:之前经验话我知﹣﹣师傅系人,系人就会有失败嘅时候,心太软更加系失败命中率较高嘅一环,所以虽然佢加大咗SIZE,仲变咗讨喜嘅心心造型,我都提醒朋友:即刻“开嚟见我”。点知重做都系失败,似乎系“炉之过”, 而夜已深,LAST ORDER早过,都唔想再为难师傅,照吃可也。侍应都即刻提出呢一客免费(其实已经埋咗单),后尾仲补个木糠CHEESE CAKE,算系咁,而失败咗嘅心太软 AS 一个 BROWNIE,其实仍然好好味,只要姊妹尽兴,餐厅都算尽咗力,是晚聚会亦告圆满结束。
问题既唔出在味道,咁出响边?
嚟过几次,EVEN落力SELL蚝又颇友善嘅老细,都未曾有一次令我有“宾至如归”之感。佢晚间环境以黑取胜(咁多次都系我点菜,点解?太黑,朋友都睇唔到MENU上啲字,直头要开电筒),角落有VIEW,食材合格,但服务方面总系徘徊于MK 同 CWB 楼上舖嘅水准同样式之间。佢哋好似永远拿掐唔准同顾客之间嘅距离,叫佢落单,佢遥遥掉低一句“转头过嚟”,明明倾紧计,又多次突然杀入介绍蚝呢样𠮶样,黑住面叫你试酒,介绍菜式时过份热切殷勤,明明唔客满,一杯水仍然要催四次先有,漏咗包/冇包,呢头明明话我哋有一个人未到,俾住两只杯,𠮶头第二个拎三只埋嚟,是但问都唔问放低就走,第三位嚟到,又冇人帮佢斟酒问佢要唔要ORDER, 俾蚝你,但唔记得俾SOURCE,俾咗SOURCE, 冇叉... 老板事事亲力亲为,又分身乏术,身后永远一个“急”字,侍应诚意欠奉,训练未算有素之余,更睇唔出有任何热诚,身上多数只有一个“烦”字。明白生意难做,仲要响呢个地段生存有佢嘅难度,我都想佢个个客走嚟食十打八打蚝开三五七支酒俾佢赚到笑,但做生意,做饮食,仲要做呢种小规模餐厅,适度地亲切,适度空间,适度距离,知人察人,用心待客,方为善策。
希望下次FRIDAY NIGHT LAST MIN 结果系“连ZZIP都冇位”。
﹣﹣太黑太攰,冇影相﹣﹣ 大概同前人食评相若。