2024-06-13
(又时光倒流写食评😜)10/11/2023家母生日,去咗湾仔海港荟 (家母之前同佢啲朋友帮衬过好几次,每次都会食长脚蟹)最近做紧优惠$188/斤,所以我哋都去试吓。我哋四个人,叫咗一只大约4斤几嘅蟹 (埋单只蟹大约八百几),另外叫咗牛柳粒、樱花虾椰菜粉丝煲、寿包。一开始梗系食蟹先啦,劲大只,啲脚劲粗,啖啖肉好好味。佢会另外有一兜蟹膏(黄)起咗出嚟方便食,如果点埋啲蟹肉食真系正。基本上我哋食完只蟹都觉得有7、8成饱(其实系有啲滞)🤪🤪牛柳粒炒得好有镬气,好香。不过牛柳粒嘅份量劲少(同埋都有少少肥)、反而冬菇茄子𠮶啲就大量😬😬樱花虾椰菜粉丝煲,完全见唔到食唔到闻吾到樱花虾🫠🫠椰菜就好多啦,粉丝份量都多。不过味道就一般啦。我相信去呢间酒楼食长脚蟹都系主打,因为都差唔多有八成嘅枱,都系食长脚蟹。(家母话平时就$288/斤的)
10/11/2023