2019-05-24
好多人推荐去九龙城食泰菜,但钟意食泰菜嘅人绝对唔会限制揾好嘢食嘅范围,朋友知道尖沙咀呢间泰国餐馆几受欢迎,所以提议来呢度饭聚!有别于传统泰式装饰,这里走潮流路线,霓虹光管的确igeable😎餐厅感觉光猛阔落,环境不错。难得四个人一齐食饭,梗系慢慢食慢慢倾,先叫咗一个泰式海鲜沙律作为前菜。这个沙律是我食过的数一数二最好食,特别在于酱汁味道调校得恰到好处,酸甜平衡适中,仲真系有啲辣👍🏽青木瓜丝好爽脆,仲有好多唔同款式嘅海鲜粒,唔系得个名😊泰式沙甸鱼都系第一次食,我唔会形容为好特别,但真系几惹味,酸酸辣辣,份量有一大罐沙甸鱼,酱汁亦吸收了斑斓叶的香味。要特别赞赏下这个菠萝炒饭,饭粒干爽不油腻,而且加入了很多香料,食到有咖喱粉,仲可能有姜黄,里面有好多杂菜粒,海鲜粒,上面铺满了肉松和腰果粒,材料十分丰富,推荐大家试吓。唔好睇小四个女生嘅食量,食咗咁多嘢之后再叫咗一个泰式小食拼盘,四款食物各有四件,方便大家一齐分享!个人觉得春卷和炸虾饼做得特别出色,春卷外皮又薄又脆,里面材料好丰富,好有口感,点泰式辣酱更加好食。炸鱼饼一啲都唔油腻,里面嘅鱼肉好有口感,仲有好浓烈嘅咖喱味,仲有香茅粒,食落好香口。
炸虾饼都好好食,每一件都好饱满,虾肉好弹牙!
好啦终于到甜品啦!
四个人一齐食饭嘅好处就系可以试到唔同款式嘅嘢食,叫一个泰式甜品拼盘就可以食到三款甜品,特别欣赏西米椰汁糕,因为甜度刚刚好,椰汁啫喱表层够香滑,食到明显嘅椰子味道,非常清香,餐厅选用嘅斑斓叶都好新鲜,所以甜品亦都吸收晒其香味。
好耐冇同朋友见面,喺度食下野饮吓嘢倾左好耐,坐左差唔多两个钟,老板好好人,冇赶我地走之余,得闲仲会过嚟问我地有咩意见,啲嘢好唔好食,更不时为我们添水,真系有敬业精神呀。