2018-06-10
前排经过广华街, 见到其中一间餐厅门外招牌挂上大大只既立体蟹做招牌, 非常吸晴, 看一下门外menu, 果然系一间食蟹既专门店。喜欢食蟹既我终于等到今日放假, 相约好姊妹Shopping兼去呢间食返餐。餐厅内面积很少, 只有一张8人台, 装修简洁偏向日式格调。主打蟹既餐厅, 当然唔少美食都跟蟹有关, 设多款蟹既套餐, 价钱介乎百几至六百左右, 而我就拣左【松叶盛】HK$298另外还有少量刺身、小食款式选择。【松叶盛】HK$298 先上前菜 - 樱花虾糊麻豆腐 + 蟹肉味噌汤冻食既糊麻豆腐超滑, 加上芝麻酱同埋少少既樱花虾, 非常惹味!蟹肉味噌汤 - 很足料, 入面果然有啖啖既蟹肉, 味噌汤味道不会过咸, 没有覆盖蟹本身既鲜甜味 清酒煮蚬蚬既份量都几多, 虽然不是肥美饱满那种蚬, 但蚬肉清甜, 配上阵阵既酒香, 味道还是不错! 火焰网烧松叶蟹钳食用方便, 一啖一只, 火焰没有影响蟹本身既水份, 亦食唔出蟹肉有被火焰过既焦香, 似乎只系壳表面被火焰过~三文鱼子、松叶蟹肉、蟹羔丼饭一梳梳既松叶蟹肉把整个饭覆盖著, 蟹肉超鲜甜!! 份量不少! 蟹羔甘甜而不带苦涩味, 还有少量樱花虾增添香口,
餐厅内面积很少, 只有一张8人台, 装修简洁偏向日式格调。
另外还有少量刺身、小食款式选择。
【松叶盛】HK$298
先上前菜 - 樱花虾糊麻豆腐 + 蟹肉味噌汤
清酒煮蚬
火焰网烧松叶蟹钳
三文鱼子、松叶蟹肉、蟹羔丼饭
一梳梳既松叶蟹肉把整个饭覆盖著, 蟹肉超鲜甜!! 份量不少! 蟹羔甘甜而不带苦涩味, 还有少量樱花虾增添香口, 整个丼饭亦不用额外加豉油调味, 三文鱼子既咸香味跟鲜甜蟹肉都是perfect match!
甜品可自选: 柚子雪葩 / 白肉红豆甜汤
我就拣左柚子雪葩, 柚子味突出, 口感似雪糕, 酸酸甜甜
套餐亦包括饮品, 自选梳打/汽水
白桃梳打, 当中仲有少少白桃碎, 正!!!
另外同朋友share左两款小食:
【松叶蟹羔甲罗烧】HK$108
甲罗烧还带不少水份, 唔会烧得太干, 蟹羔味浓不会过咸, 甘甜无比!! 甲罗烧中仲有唔少蟹肉碎增添口感, 超喜欢!!
【火炙河豚翅干】HK$38
河豚翅干不会烧得太干, 带些少烟韧口感, 亦不会太难咬开, 表面带点焦香, 仲食到甜甜地, 正~
餐厅地方虽少, 店主亦很Cool, 但待人接物依然感觉到nice~ 食物方面亦是比预期中更加好食!!! 绝对会bookmark再帮衬!