2024-12-10
《烧烤堂 - 尖沙咀》放工好想食串烧,拉埋旧同事一齐去尖沙咀聚吓旧顺便饮番杯,烧烤堂嘅啤酒$48杯仲有买一送一,基本上每一枱都会叫返两杯啤啤佢💪🏻呢度嘅串烧种类好多,价钱都好合理,最平十零蚊已经有一串,另外仲有好多特色嘅菜式,例如烧鹅肝、烧海鲜等都系人气推介嘅食品,当晚我哋两个人边饮酒边食越食越多嘢🤣但系埋单每人都系三百零蚊左右,认真抵食💁🏻♀️盐烧三黄鸡腿肉鸡腿肉烤得外焦内嫩,盐味恰到好处,感觉三黄鸡嘅肉质比普通鸡更鲜嫩多汁,同埋肉味更加浓郁💁🏻♀️盐烧鸡皮鸡皮烤得香脆可口,一片过成块面咁大,表面微微焦黄,基本上好似薯片一样咁脆口,盐既调味让令一口都充满了香气,特别适合搭配啤酒💁🏻♀️盐烧鸡软骨鸡软骨食落爽脆,盐烧手法保留了肉既鲜味💁🏻♀️麻辣鸡软骨麻辣鸡软骨口感弹牙,麻辣酱既香味带有微微既辛辣💁🏻♀️古早味烧鲜三黄鸡全翼店员特别推介,鸡本身肉质鲜美,经过烤制后既香气四溢,表皮微脆同埋好香鸡油味,肉质却依然软嫩,我觉得比鸡腿肉更加好食💁🏻♀️手切牛胸爽我一向都好钟意食呢一个部位,食落爽脆有油香,睇落白雪雪以为系肥膏,其实系筋膜嘅部份,越咬越香牛油味,但系你唔会觉得好油腻💁🏻♀️薄切牛
💁🏻♀️盐烧三黄鸡腿肉
💁🏻♀️盐烧鸡皮
💁🏻♀️盐烧鸡软骨
鸡软骨食落爽脆,盐烧手法保留了肉既鲜味
💁🏻♀️麻辣鸡软骨
麻辣鸡软骨口感弹牙,麻辣酱既香味带有微微既辛辣
💁🏻♀️古早味烧鲜三黄鸡全翼
💁🏻♀️手切牛胸爽
💁🏻♀️薄切牛舌芯
牛舌切得薄但系仲保留到佢弹牙嘅感觉,口感滑顺,调味配搭令到味道浓郁,个人觉得可以落多少少椒盐配埋葱一齐食
💁🏻♀️牛骨髓
出面比较少食到烧牛骨髓,口感同质地滑腻,用咗香葱蒜蓉条配一齐烧,食落浓味同埋软腍腍
💁🏻♀️羊架
我唔太食羊的,朋友话个羊架烧到六成熟左右,个样嘅味道唔会太劲,都仲系鲜嫩多汁,而且几大块
💁🏻♀️泡菜五花腩
用咗韩式嘅方法炮制,但系有泡菜嘅酸甜味,可以去除五花肉本身嘅肥腻感
💁🏻♀️泰式猪颈肉
经典嘅烧烤菜式,佢个泰式烧烤酱其实都几惹味,猪颈肉烧到外边脆卜卜好香口,罪恶感满满的
💁🏻♀️烧豚肉荔枝卷
自从试过一次豚肉荔枝卷之后就几钟意𠮶种又咸又甜嘅感觉,外面嘅薄切豚肉包住荔枝肉,咸香味十足但系又食到荔枝嘅甜香👍🏻
💁🏻♀️蒜蓉烧蚝
又系经典嘅烧烤菜式,今次呢两只蚝都几大只同埋几鲜味,食完成口都系蒜蓉嘅味道,但系咁样先至系食蚝最配搭嘅方法
💁🏻♀️蒜香牛油酒煮蚬
冇谂到佢个牛油煮蚬咁大碗,仲配埋两件好好食嘅蒜蓉包,用嚟点个汤汁一流,瞬间啲煮蚬变咗配角添😂但系个蚬都几大粒同埋冇沙,同牛油清酒嘅味道好夹
💁🏻♀️焦糖青苹果鹅肝多士
我觉得当晚嘅MVP一定要讲呢一个焦糖青苹果鹅肝多士,本身鹅肝同苹果嘅味道好合拍,软腍腍嘅鹅肝超级爆油,配上焦糖同埋青苹果食落就唔会咁油腻,个多士吸晒鹅肝啲油粉,一滴鹅油都唔会浪费
💁🏻♀️尖椒皮蛋烧豆皮
好特别嘅菜式,个豆皮烟烟韧韧几有咬口,包住尖椒皮蛋就有啲似食川菜咁嘅感觉
💁🏻♀️盐烧翠玉瓜
平时我唔太食翠玉瓜,但系烧烤嘅话就每次都会叫,烧完之后个翠玉瓜有啲似食紧带子咁有一阵香气,成为咗当晚唯一嘅蔬菜菜式🤣
💁🏻♀️蜜糖菠萝&黑糖菠萝
两款菠萝都叫咗各一串,其实两个都好好食,出边嘅蜜糖同黑糖经过火烧之后形成咗脆皮,包住香甜嘅菠萝真系好惹味👍🏻必点