2018-07-29
今次产检系坑口,三点钟,我差唔多一点几就到左坑口,记得次次黎产检都经过呢度的美食街, 见到呢间十分抢眼的炸一字鸡翼小店,今次咁啱天时地利人和,可以黎一个人自私食嘞!!!!!!! 呢间虽然系美食街的一间小店,但都有4个坐位,可以坐住慢慢食,啱晒我可以慢慢hea唔洗周围走! 而且又有冷气,仲坐得几舒服㖞!我因为未食午餐, 加上一人食二人补的关系,心多眼乱,听了店员的推介,叫了一个三色拼盘, 再叫一杯柠茶BB, 然后见到有而家好兴的黄金脆脆炸一字鸡翼,(咸蛋黄味),一于叫埋佢! 谂住俾钱时,同店员吹下水,俾佢知我未食饭,佢话惊我唔够食,推介我叫一碗捞面,但我眼尾望到呢到仲有曲脆薯条卖,追加都系加10蚊,梗系叫薯条啦(因为我钟意食薯条同埋想食煎炸野嘛~)俾完钱,揾个位坐下, 等左一阵鸡翼大餐黎了! 店员一拎到埋黎,炸鸡翼个鼓热辣辣的蒸气涌上块面,唔洗问都知有几新鲜同埋系咪即炸! 先食三色拼盘,味道分别有原味,蒜酱豉油同埋车打芝士各4件。 先食淡味再到浓味,原味即系平时大家系茶记食到的生炸鸡翼,呢度同出面茶记唔同的系,佢炸得好新鲜,一D唔柴皮!! 里面系全熟无血水! 炸鸡翼的功夫够到家!!
俾完钱,揾个位坐下, 等左一阵鸡翼大餐黎了! 店员一拎到埋黎,炸鸡翼个鼓热辣辣的蒸气涌上块面,唔洗问都知有几新鲜同埋系咪即炸! 先食三色拼盘,味道分别有原味,蒜酱豉油同埋车打芝士各4件。 先食淡味再到浓味,原味即系平时大家系茶记食到的生炸鸡翼,呢度同出面茶记唔同的系,佢炸得好新鲜,一D唔柴皮!! 里面系全熟无血水! 炸鸡翼的功夫够到家!!!! 而且调味啱啱好唔重口味,食多几只都唔会口渴!
跟住试下蒜酱豉油味~! 如果你嫌生炸无汁唔过瘾,呢款一定啱你,虽然佢有酱汁,但酱汁同鸡翼比例一流,唔会搞到鸡翼软淋淋,脆口之余又可以湿湿个口,同样地酱汁调味又系啱啱好,浓稠的酱汁,蒜香同豉油唔会互抢,恰到好处,唔会过咸!好味道!
跟住到车打芝士味了~!!! 呢个我最期待,又系一口脆鸡翼配上香浓芝汁,店主落车打芝士酱一D都唔吝啬,芝士控一定啱晒~! 简直食唔停口呀!!
黎到黄金脆脆炸一字鸡翼了,见到个卖相真系要哗一声,大量的咸蛋黄酱,咸蛋黄粉同埋脆蒜~未食都已经流晒口水!!! 一食落口,满口香浓的咸蛋黄味,令人超级满足~~
最后到配菜,曲脆薯条, 即系旧式香港快餐店食到的厚薯条,估唔到又一惊艳小食!!!!! 除了厚薯条有著啖啖薯仔香味,店家用了点小机心, 洒了一点椒盐,提升了整个薯条的层次~很蛊惑呀!!! 令人欲罢不能的狂吃! 真不能看轻它!
点了这么多煎炸野, 当然小不了一般清凉饮品,我叫了柠茶BB! 是一杯柠茶沙冰!!!柠香茶味又浓 仲要唔洗笃柠檬!!炎炎夏日饮它实在有够冰凉解渴又痛快!
总括而言,虽然是一间小食店,但店主的心思真的不错,为食客设想周到,真正留得住食客个胃呀!! 所以一定有下次!!