2025-01-12
路过揾地方唔觉意见到,未开舖,门口望下个menu都有啲料到咁,啲相不算太吸引,即刻查吓开饭,见到话小笼包好食,就梗系要试过先啦。转头晏昼四五点钟,正常应该冇乜人,佢又唔下场,入去滚搞下。𠮶头全部都舖头细细,不过成本效益应该几高嘅。呢期唔知系咪玩杯葛,间间都只收支记唔玩通记。因为通记收商家手续费,支记就收支付人手续费,总之就玩残客仔,去开𠮶头揾食准备充足现金为上。讲返嘢食,试唔到胡椒饼(!)佢叫食煎牛肉饼,又得啫,原本都系胡椒同牛肉饼二拣一,they read my mind!小笼包,再试埋生煎包(自己唔太好生煎,但姑且帮生煎粉朋友试埋)。之后见到有五指毛桃炖骨汤,完全开正我𠮶瓣🍲🍲。(佢个炸牛腩同羊腩煲都极吸引!)牛肉饼先上,正常地油+脆,脆得嚟都酥化,馅料足,份量合理。俾得落赞。放咗阵都仲keep到微温同酥脆🫔推介小笼包系即蒸,调味对我嚟讲偏浓,不过汤+肉都鲜,肉唔系最靓嘅,但唔会霉,有嚼劲,有手势。皮唔系我食开偏粉,系薄得嚟有少少爽靭,质感良好,汤好足。绝对唔失礼。味道系住家feel, 葱、肉味贴地。价格合宜。生煎包都唔弱,我食时以为会爆汁,佢又冇。欣赏佢肉、汁、包比例刚好,大小适
转头晏昼四五点钟,正常应该冇乜人,佢又唔下场,入去滚搞下。
生煎包都唔弱,我食时以为会爆汁,佢又冇。欣赏佢肉、汁、包比例刚好,大小适中,煎嘅手势都出色。我自己放耐咗少少食觉得唔够热,但整体好味,而且抵食。
炖汤望落料好似碎碎咁,但色水ok, 饮落足料。有几款够拣,要鸡汤有鸡汤,怕燥又可以饮骨汤。$40盅足料仲要有得拣👍🏾
云吞鸡汤要订,不过望相就唔系街外gimmick𠮶种水乳交融feel嘅浓鸡汤(?)。下次有机会都想试一试师傅手势😊🍲🥰🥰🥰
以街坊地埗嚟讲,呢个价位系超咗少少班了。
以上四样嘅夹埋138冇加一。
之前去试街尾另一间上海嘢,都hit过吓,唔差,但唔就脚+冇乜记忆点。斋论小笼包呢间江南店更有性格同质感。
豆浆写住自家制。今次冇试。