2014-08-17
今日约咗舅母食晏,舅母提议食老富昌法国菜。呢间嘢响旺角仲有分店时(N年前嘅事~),果阵时仲有semi buffet我已经食过当时仲系普通西餐,味道冇咩特别所以今餐公主我其实冇咩期望,谂住求其食餐填饱肚就算点知又估你唔到有啲都唔差㖞 头盘可以拣西兰花蟹肉忌廉汤、田园蕃茄什菜汤或厨师精选沙律:西兰花蟹肉忌廉汤味道冇特别,所谓嘅蟹肉连丝都称唔上,只系有好微量嘅蓉,西兰花蓉系冇西兰花味,而且连忌廉味都冇 ;田园蕃茄什菜汤,好普通西餐厅或茶记嘅红汤 ,唯一系有好多洋葱又煮得好冧,钟意食洋葱嘅朋友就会好开心;厨师精选沙律亦冇怎特别,而菜亦唔新鲜,咬落好霉又唔爽脆。头盘呢一环老富昌真系唔掂档 另有一小篮法包,呢个唔错,都算热又够外脆内软。 公主我叫咗什菜烩羊肉仔,可能因为系羊仔嘅关系,唔会好膻但相对上羊味都唔够浓。而且好有趣地,啲羊仔肉又有好似牛扒咁嘅滑嘟嘟嘅筋,好有咬口 。但肉就烩得硬咗啲,有两旧𡁻到我牙都软,又有少少痴牙 。另外什菜有轻微嘅蒜蓉香味,但菜都系恰到冧晒,或者系急冻菜,所以无晒蔬菜应有嘅爽脆感。不过佢嘅饭、菜、肉比例好响应健康,3:2:1,而且份量好足,所以我都食净少少
当时仲系普通西餐,味道冇咩特别
所以今餐公主我其实冇咩期望,谂住求其食餐填饱肚就算
点知又估你唔到有啲都唔差㖞
头盘可以拣西兰花蟹肉忌廉汤、田园蕃茄什菜汤或厨师精选沙律: 西兰花蟹肉忌廉汤味道冇特别,所谓嘅蟹肉连丝都称唔上,只系有好微量嘅蓉,西兰花蓉系冇西兰花味,而且连忌廉味都冇 ;田园蕃茄什菜汤,好普通西餐厅或茶记嘅红汤 ,唯一系有好多洋葱又煮得好冧,钟意食洋葱嘅朋友就会好开心; 厨师精选沙律亦冇怎特别,而菜亦唔新鲜,咬落好霉又唔爽脆。头盘呢一环老富昌真系唔掂档
另有一小篮法包,呢个唔错,都算热又够外脆内软。
公主我叫咗什菜烩羊肉仔,可能因为系羊仔嘅关系,唔会好膻但相对上羊味都唔够浓。而且好有趣地,啲羊仔肉又有好似牛扒咁嘅滑嘟嘟嘅筋,好有咬口 。但肉就烩得硬咗啲,有两旧𡁻到我牙都软,又有少少痴牙 。另外什菜有轻微嘅蒜蓉香味,但菜都系恰到冧晒,或者系急冻菜,所以无晒蔬菜应有嘅爽脆感。不过佢嘅饭、菜、肉比例好响应健康,3:2:1,而且份量好足,所以我都食净少少 舅母叫咗焗石斑柳,鱼柳嘅肉质好结实,一啲都唔霉,而且又有鲜味亦唔太咸,好有惊喜 。而且焗完嘅表面脆卜卜,好香口。但所谓嘅蟹肉香槟牛油汁咪又系一般牛油汁~边有咩蟹肉香槟啫? 妈妈叫嘅系烧春鸡。其实公主我一向唔多钟意叫烧春鸡,唔系唔喜欢食,而系唔系间间餐厅都整得好:一,唔熟又标血水,真系你食埋我果份喇;二,烧到熟过龙,咁啲肉就会又干又鞋到无朋友。但老富昌今次真系令公主我喜出望外,因为除咗鸡脾之外,佢连鸡胸都好滑,鸡味亦好香又唔过咸。公主我大力推介。 唯一系鸡皮俾汁淋到冧晒,一啲都唔香口,唔够脆卜卜。 不过个他力干磨菇烧汁,几好有磨菇肉但我真系唔系好食到他力干嘅味(Tarragon,他拉干应该系较常见嘅名,如果叫呢个名大家应该好熟识啲)
不过配石班同春鸡嘅薯蓉就唔得喇,唔系新鲜煮而系用粉开水整嘅,即刻令公主我好有KF鸡嘅感觉。之但系,以咁嘅价钱,算~ 最近妈妈去学煮咖啡,所以佢觉得个Cappucino有啲over cooked,有朕㶶味。 反而个冻柠茶几好,茶味够香,柠檬亦够所以笃得出味来。
以佢嘅价钱,主菜真系好好食,但个头盘真系要大力改善!