2009-01-20 8 浏览
前晚放工约左朋友食饭未够钟,想揾地方hea下先,但又极之厌倦连锁咖啡店的咖啡,点知比我系鲗鱼涌公司附近一个不起眼都商场发现左呢间咖啡店。店铺主打虹吸式单品咖啡,以我一个咖啡痴黎讲,始终虹吸式咖啡先至可以比到我咖啡嘅真正味道,但类似嘅咖啡店,系香港就好少有。店铺方面:装修简约时尚,跟商场格调大不同,所以好突出,令人眼前一亮,感觉好舒服。加上有免费无线上网,正!食物方面:店铺供应约十种不同产地的咖啡豆,由比较大路的到高级的蓝山一号都有,其中有两只系 fair trade coffee 黎,店长话系精心挑选嘅,于是我就点了其中的危地马拉,斋饮,果然不同凡响,各种味道好平衡,好纯,余味好足够,真系好有水准。除左咖啡,店铺仲有各式蛋糕,松饼,牛角饱,多士,曲奇供应,其中有如柠檬蛋白蛋糕,以及我至爱嘅 marble cheese cake,店长话为保新鲜,食品限量供应,每日买完就冇。因为 marble cheese cake已买晒,我点了最后一件蓝莓 cheese cake,蓝莓嘅酸味正好平衡好rich 嘅芝士味,一口芝士饼,一啖咖啡,简直系至高享受。个店长几好倾,仲话迟D lunch有三文治,沙

店铺方面:

食物方面:

个店长几好倾,仲话迟D lunch有三文治,沙律供应添。

睇黎以后 Lunch 同放工有个好地方可以落脚hea 下啦!

• 危地马拉单品咖啡,各式 cheese cake