2012-08-13 25 浏览
老朋友生日,又晌正湾仔返工,二话不说就想起嚟八喜,揾埋另一对撞啱结婚周年嘅老死,加埋我老婆,一行5人一齐庆贺一番。因为之前嚟过好几次,美心品牌,粤台风味小馆,几次都食得满意,而且算系美心品牌中收费较相宜嘅一间,所以,都几得我心!环境、服务之前食评都讲过,晌度唔多讲,入正题讲嘢食:肉燥蒸芋粿 $28咩叫做情有独钟呢?前后帮衬过依间八喜三次,肉燥蒸芋粿同灌汤小笼包都有叫,今次亦唔例外,招牌点心都系点咗依两味,再加个台南肉碎手卷。确系水准依然,蒸芋粿以蕃薯粉、米浆、芋头丝做,横睇芋丝密密麻麻踪横交错,松化唔易散,很有芋头味。加上肉燥、葱粒,芋香中多添一份惹味。灌汤小笼包 $30例食招牌就系依个灌汤小笼包,扁挞挞外形其实包著浓汤,夹起时皮软坠坠、汤汁荡漾,肉馅松软好味,几次食质素都一样无闪失。台南肉碎手卷 $28上次跟教会细胞小组朋友试过,觉得几有趣,所以就点俾大家试。薄薄饼皮,卷住肉碎同肉松,软软糯,烟烟韧,口感QQ,甚有台式风味。上汤河虾泡南瓜 $55河虾同南瓜丝,同样以上汤泡煮,但咁样食法南瓜味唔系好出,而河虾亦未见好有特色,而且河虾始终较细只,虾味唔强,整个菜口味嚟得清淡。拔丝咕噜肉

环境、服务之前食评都讲过,晌度唔多讲,入正题讲嘢食:

肉燥蒸芋粿 $28

。加上肉燥、葱粒,芋香中多添一份惹味。
灌汤小笼包 $30

台南肉碎手卷 $28
上汤河虾泡南瓜 $55
拔丝咕噜肉 $58
卖相就如同生炒骨,当然咕噜肉用上脢头,啖啖肉,唔会骨巉巉。咕噜肉上咗炸浆,食落唔算厚,系觉得有部份咕噜肉颇肥。拔丝个汁味道对板,但质感过杰,所以拔丝效果唔明显
金瓜川味牛 $65

今晚小炒嘅亮点。本来我哋几个人,叫咗个炒饭临尾垫底已经好够,不过,为咗佢我哋再叫咗白饭。以原个南瓜仔作为盛器,牛筋牛腩切得大件,但炆得够晒腍,酱汁加入添少许辣椒同花椒,微微辣就少许麻,带点四川风味,就系因为个汁好味,所以咪多叫碗饭嚟捞汁唔好嘥啰
。食完啲牛腩,都唔好忽略个南瓜,一样可以起肉点汁食!
为咗个金瓜川味牛,再叫个白饭嚟捞汁!

樱花虾炒饭 $60

上一次试过个炆饭,感觉普通,所以,为咗等朋友试到啲好嘢,都系拣番个稳胆:「樱花虾炒饭」。除樱花虾,加咗烟肉碎同露笋粒嚟炒,口感丰富,饭粒炒得少油爽身,又带点咸香。难怪大家都赞个饭好食!
白饭$12,茶位$8,泡菜$12,加埋一,埋单都唔使$500,好划算嘅一餐生日饭

• 肉燥蒸芋粿
  • 灌汤小笼包