2012-02-24
近年,比较少咗去食自助餐,无话好特别原因嘅,可能想悭番啲钱啦。反正,太太成日话食自助餐唔抵,平𠮶啲啲嘢又麻麻哋,贵𠮶啲又唔食得佢几多,俾四、五百嘅话大把好选择啦。不过咁,又唔系话完全唔食,总有好多例外嘅,又成人都听到人讲,依个世界岂有免费午餐架?今趟个自助午餐,就系其中之一个例外喇!事缘某某信用卡嘅推广,旧客户推荐新客就送双人自助午餐,而新客当然又有迎新礼品啦,依啲双赢著数,自不然唔会放过,咪由我老婆推荐我依个新客啰!当然,都真系唔系完全免费,我都要填表影印文件架!少少付出咁啦,哈哈!Park Café都好多年无嚟过,成日见佢卖广告,记得以前间嘢地方无咁大,而且阴阴暗暗懒有气氛咁,依次再嚟,感觉唔同晒,地方大咗,环境光猛咗,装修简洁明亮,最钟意入门再入啲左手边嘅一排卡位,高椅背,坐得舒服。招呼方面都唔错,收碟、斟水又几快手,可能系因为星期六晏昼啩,个场都唔系好多客,约5乘左右。另外,食物补充方面都OK,唔会话成日无晒嘢,而且,即煮即做嘅档口,大部份时间都见有师傅驻守。由于今日同老婆都唔使返工,所以校啱准时12:00nn到,被安排坐晌卡位,感觉真好。甫坐下,同老婆就开始各自「揾食」,未拎
Park Café都好多年无嚟过,成日见佢卖广告,记得以前间嘢地方无咁大,而且阴阴暗暗懒有气氛咁,依次再嚟,感觉唔同晒,地方大咗,环境光猛咗,装修简洁明亮,最钟意入门再入啲左手边嘅一排卡位,高椅背,坐得舒服。招呼方面都唔错,收碟、斟水又几快手,可能系因为星期六晏昼啩,个场都唔系好多客,约5乘左右。另外,食物补充方面都OK,唔会话成日无晒嘢,而且,即煮即做嘅档口,大部份时间都见有师傅驻守。 由于今日同老婆都唔使返工,所以校啱准时12:00nn到,被安排坐晌卡位,感觉真好。甫坐下,同老婆就开始各自「揾食」,未拎嘢食当然先巡视一下有咩食先,好概略计划一下自己个「揾食」攻略。食物分类有沙律、冷盘、 寿司及鱼生、中西汤、生滚粥档、铁板烧、多款热盘、咖喱吧、切肉车、即煮车仔面档、生果、甜品,而啡茶、柠茶柠水任斟任饮,大致上都有成60、70款以上嘢食,绝对填得满满你个肚皮。至于质素方面,食物都唔系咩贵价嘢,但整体都属中等,平平中偶有佳作,以折咗之后百松啲一个自助午餐,都称得上抵食,除非你系个惯食好嘢、样样要精嘅人,否则一班老友聚聚旧,平平哋,任拣任食,依度都系唔错囓选择! 沙律
沙律吧有8、9种沙律菜同配料,如粟米粒粒、车厘茄、甘笋丝……等,再有4款酱汁同油醋可拣,基本上都可以自制一份美味沙律作头盘。当然,唔想烦嘅,可以拣食预制调校好嘅沙律,例如:长通粉沙律、苹果沙律……等。我就钟意两沟,再加啲生果、冷盘嘢同鱼生作为头盘嘅,砌出嚟咁先似样嘛,唔少得加番少少凯撒沙律酱,咁先至好食!
冷盘
冷盘食物唔多,一眼睇晒,就系眼前𠮶两盘,一个系冻切肉片,另一个系烟鸭胸,水准一般啦。
寿司、鱼生
晌冷盘旁,就系放有寿司、卷物同冷面。寿司同卷物无试,因为睇落好一般,反而荞麦冷面夹咗少少嚟食,做得几清爽,口感幼韧;而鱼生则放晌另一边档口位,由师傅即点即切,虽只供应三文鱼同立鱼,但算几鲜味,我就加咗落去啲沙律当前菜一齐食! 中西汤
中汤系冬瓜汤,而西汤系普通忌廉汤,完全无卖点,所以,只有浅尝半碗中汤就算,叫无味精啰。
生滚粥档
虽然嚟食自助餐拣食粥好似好傻,不过咁,食嘢都系想食自己钟意嘅嘢。喜欢食粥多过食饭嘅人,又不妨要碗生滚粥落落肚丫,唯可惜选料唔多,否则,吸引力应该大好多,尤其啱老一辈嘅食客。 铁板烧
负责生滚粥档个师傅,亦负责埋铁板烧,位置晌食物区最埋嘅角落位。不过,虽然佢个牌「栋住」铁板烧Teppanyaki一组大字,但睇真啲查实只系串烧啫。有鸡肉串、粟米、墨鱼嘴同肉肠,样样同老婆夹埋嚟食啲,质素还可以啦,系个墨鱼嘴几过瘾;反而酱汁惹味突出,因为热住热住,感觉唔同啲。
热盘
热盘唔算多,一开始约有12款,其后都有转过款。部份热盘都觉得唔错㖞,好似当中嘅烧鸭配柚子蜜、巴东烧鸡扒配芝麻汁、椒盐三文鱼头腩、杯装蒸蛋,依几款确系较特别,又几好食,好似个烧鸭配柚子蜜,咸咸甜甜,鸭又唔膻;其他嘅,如烧肋骨、煎秋刀鱼、芝士焗时蔬、焗长通粉、炒饭……,味道都唔差,只系无咁突出啫。 咖喱吧
专灯设个咖喱吧,有啲吸引性。一共有3款食物,再搭一煲白饭同一啲印度薄片伴食咖喱,3款食物包括咖喱牛腩、炸鸡同咖喱时蔬,基本上,3款都甚有水准,咖喱几香而唔系死辣,牛腩做得好腍。 切肉车
隐身晌车仔面档侧边,佢又冚埋咗个银箱,又唔见有师傅晌度㖞,咪以为系无供应啰。原来,负责面档个师傅又系负责烤肉,佢见我眼望望一脸疑惑,就问我系咪想要喇。是日嘅供应系烧西冷,就叫师傅薄切两大片,蘸芥辣食。果然唔错,有肉味,烧到里面仍然系粉粉红红,但唔会话有血水渗出,很嫩很软。
车仔面档
本来真系无谂过会晌度食车仔嘢,但最后都有食到,就因为系阿师傅推介,切完肉俾我嘅师傅,佢又负责个面档,就介绍话啲牛杂好食,见佢盛意拳拳,就一于试吓。丫,又估唔到啲牛杂真系几得,牛杂炆得够晒腍,尤其啲牛孖根,既腍且滑,而且啲汁很有卤水香,少少意想不到添!如果唔系留番少少肚(其实都唔少)扫甜品,一定添碗白饭捞汁啰,哈哈! 甜品
阵容都几鼎盛㖞,中式西式、有冻有热,成十多廿款,不过都系常见嘅货色、一般嘅质素,如果唔系特别对甜品有好大兴趣嘅,其实眼见依啲应该都好满足。不过,对我依类甜品鬼见愁,就未够尽庆。所以,今次无试匀晒所以甜品,都系重点出击,先嚟一大碟私伙甜品拼盘,有蓝莓芝士饼、松露朱古力蛋糕、芒果蛋糕、朱古力慕丝蛋糕、苹果挞、栗子蛋糕、桂花糕,后尾再出咗款意大利芝士饼,照杀!其实咁多款都有水准,只系略嫌大路啲。最后冲刺嘅,就系加多一份即制窝夫配鸳鸯雪糕球(可惜系牛奶公司啫),同一份即制香蕉班戟现红莓酱,因为两者都系新鲜即制,都系特别好味,尤其个窝夫,好脆口。我老婆都话服咗我,起先话人哋啲甜品系一般货色,但最后又食咁多,叫我千祈唔好出咗门口呕番晒出嚟呀!OK㖞,我大肚能容啫。