2010-06-10
2010-5 (weekday)逛来逛去, 终于去了新港城的南城北市, 见佢整嘅蚵仔煎同台北的唔同, 会加芽菜及生菜的, 原来这里卖的是台南小食, 味道做法跟台北的有别啊. 挂住豪大鸡排, 所以试了超大大鸡排, 再加个南城面线, 原来够$22送价值$10的烤香肠.超大鸡排不甚大几薄身仲有骨落地, 老板话台南嘅系咁嘅㖞, 虽然老板不时都叫嚷著可随时加辣加味加酱, 即炸脆口有余, 味道跟台北的很不同, 但总觉不够惹味; 南城蚵仔面线有3样𩠌, 大肠几有咬口, 蚵仔几肥大, 浮水鱼羮合格不过弹牙d会好d, 面线略带酸, 无一般台北或(阿宗阿土)的太杰身, 唔理佢系南定北, 都算几好食; 送的烤香肠应该是烤得太久太干了.可能见我系咁影相, 醒了我一柸杏仁茶, 淡淡的杏香, 饱饱的一餐, 我从未尝过台南的小食, 不过我似乎喜欢台北口味多一点.