2023-06-19
今日约咗个friend聚餐,朋友提议尖沙咀喜聚烧,推介呢度烧物质素好,尤其佢至爱嘅海鲜类,新鲜又唔贵。除咗烧物种类多,佢嘅特式招牌菜都系一绝,听佢咁讲唔去都觉得走宝。🤣去到餐厅发现地方几大,座位阔落空间感十足,有一部份枱向住落地玻璃,可以望靓景,可惜我哋冇预先订枱,只好坐梳化凳,都好舒服自在😊。睇个餐牌,食物种类真系劲多多,起码有80款,我哋叫咗2款招牌菜同几款烧物。招牌菜上枱时,碟下有一个木架,木架里面有个小蜡烛,店员会点著小蜡烛,用嚟保持碟里食物嘅温度,呢点十分赞👍🏻。💰$198 镬仔麻辣鸡半只 鸡份量十足,肉质软滑非常入味,配上大量干葱、洋葱、葱丶花椒及辣椒等一齐炒,味道麻辣香口非常惹味。💰$138 惹味麻辣大肠 大肠质感软腍,无太多肥膏,感觉健康啲。同样配上大量干葱、洋葱、葱及辣椒等一齐炒,味道香浓劲惹味。💰$78/只 烧珍宝大扇贝大扇贝新鲜肥厚肉,烧得啱啱好,肉质软嫩多汁,配埋蒜蓉粉丝一齐食,冇得输。💰$68/只 烧贵妃蚌贵妃蚌 size 大,肉身厚而且饱满,味道鲜甜肉质爽弹,加上蒜蓉,味道更香更惹味。💰$68/串 烧新鲜脆皮白鳝白鳝肉厚有弹性:食就知系新鲜货色,表面涂
💰$198 镬仔麻辣鸡半只
道麻辣香口非常惹味。
💰$138 惹味麻辣大肠
💰$78/只 烧珍宝大扇贝
💰$68/只 烧贵妃蚌
💰$68/串 烧新鲜脆皮白鳝
白鳝肉厚有弹性:食就知系新鲜货色,表面涂自家调味酱,令整体味道更香但不失本身嘅鱼味。
💰$78/3只 芝士烧广岛生蚝🦪
生蚝size比想像中大只,肉身饱满,一口咬下劲多汁,鲜味及蚝味充满整个口腔,正。
💰$59 霜降和牛串
表面烧得干身香口,肉质软腍湿润,牛味香油脂味更香。
💰$48 烧牛肩胛
表面烧得干身,有嚼劲嘅质感,更觉牛味香浓。
💰$40 烧牛舌
厚身牛舌烧得干身香口,肉质软腍无筋,牛味十足。
💰$22 烧面筋
面筋表面涂上沙嗲酱,烧得非常香口,内层湿润软腍,双重口感。
💰$38/杯 菠萝梳打及青柠梳打
两杯梳打都味道清新,有气又冻冰冰嘅饮料,消热解腻一流