2022-07-13
顺日本料理中午时间特式:呢间日本料理食物选择唔多,但好多人嚟都系为左食佢既厚烧牛舌,但我建议钟意食牛舌既朋友去到食佢既咖哩牛舌饭或者慢煮牛舌素面,而我都系因为佢既慢煮牛舌所以成日去。食物:厚烧牛舌饭 - 108蚊包埋面豉汤同沙律,牛舌真系好厚身,但味道唔算出色,偏咸同硬,喜欢食牛舌嘅朋友建议食佢其他牛舌食品。咖哩牛舌饭 - 118蚊,贵过厚烧10蚊,都系包埋面豉汤同沙律,佢呢只牛舌系用慢煮唔系烧,所以出嚟好淋好嫩,加埋佢咁厚身,又唔会觉得佢太过淋gg,真心推介钟意食日式咖哩既朋友仔。慢煮牛舌素面 - 118蚊,牛舌同面系分开上,个慢煮牛舌其实就系咖哩牛舌饭个d牛舌,只系无左咖哩汁,素面系普通日式流水面,只系用热汤上,无特别。面豉汤 - 比一般坊间好饮,够浓郁,亦都有多d汤料。沙律 - 普通正常,同埋只系细细碗,不提也罢。饮品 - 有一般既汽水/啤酒可选择,亦有一些日本啤酒提供。环境:餐厅环境好日式,有bar枱同正常枱,灯光偏暗,平日lunch就唔算好多人,但假期就会爆场。服务:服务态度普通,无特别好或差,但成场通常都系得一个职员做野,所以有无未必会叫到人。价钱:人均大约130左右。总结
中午时间
食物:
面豉汤 - 比一般坊间好饮,够浓郁,亦都有多d汤料。
沙律 - 普通正常,同埋只系细细碗,不提也罢。
饮品 - 有一般既汽水/啤酒可选择,亦有一些日本啤酒提供。
价钱:人均大约130左右。
总结:因为工作关系,成日会系个边食lunch,谂唔到食咩就会去呢度食,由开头食厚烧牛舌,食到佢爆红之后,再到发现佢其他牛舌产品好食过佢既厚烧牛舌,提一提佢有落场时间,去到差唔多3点就会唔比客入。