2015-08-04 940 浏览
ACCRO COFFEE位于朗屏西铁站天桥下, 由西铁站行过黎唔驶5分钟, 呢度冇元朗大马路个面咁多人, 亦冇个种畀人催促既感觉, 坐得好舒服 今次系第二次黎, 之前黎既时候仲系旧舖, 听讲系因为旧舖加租所以老板先搬过黎新舖~新旧舖只系一街之隔, 新舖比旧舖面积大左好多, 仲有楼上雅座, 相信座位既增加系一众喜爱咖啡既朋友既好消息 今次系下昼3点左右黎到舖头, 刚好下层有三数张吉台, 所以可以即时入座~一入去就闻到一阵咖啡味, 我快要被咖啡香晕了~~加上店内装修有木元素, 主要啡色同白色, 感觉清幽典雅, 非常适合假日时间同三五知己小聚共度时光 因为自己有D怕咖啡既苦涩, 所以叫左杯榛子LATTE而我朋友就叫左CAPPUCCINO另外我地因为冇食晏既关系仲叫左两份鸡肉PANINI系咖啡味薰陶之下, 好似感觉唔到时间咁, 两杯咖啡系好几分钟后就送到~唔知系咪刻意既安排, 我既榛子LATTE用红杯红碟盛载, 正好配合到咖啡味比较温和既LATTE, 妙~咖啡面有厚厚奶泡, 上面既拉花令人一见到就觉得开心, 一喝之下, 口腔内除左弥漫住咖啡味, 更加系一种幸福感 因为太热既水有机会破坏咖啡豆既

一入去就闻到一阵咖啡味, 我快要被咖啡香晕了~~

因为自己有D怕咖啡既苦涩, 所以叫左杯榛子LATTE
而我朋友就叫左CAPPUCCINO
另外我地因为冇食晏既关系仲叫左两份鸡肉PANINI

榛子LATTE
CAPPUCCINO

因为太热既水有机会
破坏咖啡豆既质素, 所以店员唔会用滚水冲咖啡, 而系用温度冇咁高既水冲
所以咖啡送到客人面前就已经系适宜饮用既温度畀客人饮, 而且非常容易入口

饮左几啖咖啡, 同朋友吹下水, 我地既PANINI就到喇~ (唔记得影相)
两份PANINI好大份, 用既意大利香草包经烘热后非常香!!
质感亦控制得刚刚好, 虽然经过烘热, 但系绝对唔会烘到干争争, 面包表面微脆, 包身依然具有一定程度既软熟, 好好味

包入面亦有好多芝士, 味道咸咸香香, 鸡肉份量唔算太多, 味道较淡, 但配上咁香既香草包同咸香芝士成个包仍然非常好味!
总括黎讲, 我觉得饮咖啡除左享用咖啡之外, 仲要享受当时既环境~
相比起连锁咖啡店STARXXXXX, ACCRO COFFEE可以带到一份远离繁嚣同舒服既感觉畀我
平时返工放工好忙碌, 难得假日可以黎到呢度休息下, 真系好舒服

我黎过呢度两次, 事隔一年多, 但系咖啡同食物质素保持得好好, 十分有水准
更加重要既系COFFEE SHOP老板个种对咖啡既热诚同坚持, 作为客人既我完完全全从佢既食品上感受得到~
有水准有热诚既ACCRO COFFEE, 我点可以唔黎第三次呢?? 期待下一次既聚会

题外话/补充资料: 除左精品咖啡, 一般既咖啡只系30几蚊一杯, 用呢个价钱享受到咁多野, 我觉得好抵饮 :)
2015-07-19
榛子LATTE