2023-09-17
🍴「 コメダ珈琲店 (尖沙咀)」当呢间舖头度喺红磡开第一间分店嘅时候已经一直都想试,有一日经过AEON嘅时候发现原来喺The One开咗分店,一于就试吓止痒,回味一下以前曾经系日本食过既回忆。《炸猪扒方堡》💰$79炸猪扒一般香脆,面包柔软,加埋酸酸地嘅猪扒酱汁,配搭一流,方堡间夹住一啲椰菜丝,食落去就唔会太过腻,一碟有三件份量都多,如果一个人食嘅话都足够《拿破仑意粉》💰$80唔错嘅意粉,配搭蕃茄汁酸酸地十分开胃,但系意粉嘅𩠌就比较少,如果多啲𩠌就会更加完美,另外有啲蔬菜蕃茄青瓜椰菜丝伴碟《芝士白汁咖喱虾仁》💰$119呢款食物有超出意外嘅想像,咖喱酱汁比较多,面头铺满芝士,有拉丝嘅效果。虾仁嘅份量适中,里面仲有少少嘅通粉配搭。因为我系一个芝士爱好者,满满嘅芝士加埋味道浓郁嘅咖喱非常满足,如果怕腻嘅朋友,配多士面包食系唔错嘅选择《北海道雷电蜜瓜丹麦酥》💰$65雷电蜜瓜甜度高,牛奶雪糕配丹麦酥,冰与火的口感,不过如果个丹麦酥松化啲就更加好啦《抹茶提拉米苏》💰$39抹茶嘅味道唔太出,淡淡嘅忌廉味,味道一般《果冻抹茶牛奶》💰$55卖相唔错,有果冻啫喱喺抹茶牛奶里面,饮完成杯会有饱腹感,大大杯都够
《炸猪扒方堡》💰$79
《拿破仑意粉》💰$80
《芝士白汁咖喱虾仁》💰$119
《北海道雷电蜜瓜丹麦酥》💰$65
《抹茶提拉米苏》💰$39
抹茶嘅味道唔太出,淡淡嘅忌廉味,味道一般
《果冻抹茶牛奶》💰$55
卖相唔错,有果冻啫喱喺抹茶牛奶里面,饮完成杯会有饱腹感,大大杯都够饮
^总结环境 系日本吃茶店装修,每枱都有USB叉电位,人流唔多嘅话喺度慢慢叹,一个同朋友倾偈既好聚脚点