2020-04-19
上次一个人在这里,一个人吃了一碗龙虾海鲜汤面,感觉不错。有朋友留言话叻沙好出色,于是同自己讲,有机会再试。一个人力量有限,食唔到几多野,一直想再试多一两样野,多朋友嚟试可以食多几款唔同嘅面。有睇过我之前嘅介绍,都知道呢间YumMee主要系提供亚洲好多种唔同种类面食嘅餐厅,如你都系船面、越南牛肉河、台湾牛肉面、叻沙fans,我相信你冇可能抗拒呢个地方。今次朋友P小姐带我同三个朋友过来,四人刚刚好,在这个冇得飞的日子,大家喺呢度就好似飞遍左亚洲一样。女仔一定喜欢这里的呃like饮品,一人一杯,一个柚子梳打,一个珍珠奶茶,当然也是珍珠奶茶取胜,柚子梳打可能你谂起首尔,但我却喜欢曼谷。叫了两个小食,其中一个系我吃过而推介嘅虾饺,虾饺内容嘅丰富很少见,大概冇谂过呢类餐厅嘅点心竟然会咁出色。慢煮猪腩肉配酸辣酱,好正好惹味,个酱汁唔系太难就算唔食辣都要试,味蕾立刻去了曼谷。曼谷牛腩船面,真系一流。尤其是送上嘅猪皮,鱼蛋和牛腩,还有那船面汤底,我在幻想,吃完后就可以来个泰式按摩,然后吃个芒果糯米饭。新加坡海鲜喇沙,那个椰汁香叫我嗅到了亚洲嘅旅行气息,那种感觉就如置身在新加坡或马来西亚一样,可能你会吃得
有朋友留言话叻沙好出色,于是同自己讲,有机会再试。
新加坡海鲜喇沙,那个椰汁香叫我嗅到了亚洲嘅旅行气息,那种感觉就如置身在新加坡或马来西亚一样,可能你会吃得汗流浃背,可能你会因奶香和椰香吃到好饱,但那参参就是叫你感受到那地道的美。
还有大量的鱼蛋、鱼片、虾和青口,同上次𠮶碗龙虾汤面一样好得。
海南鸡饭从来都是香港一个好受欢迎嘅菜式,呢度冇君悦酒店咁正,但价钱平好多。
可能呢样野就冇咁有旅行感觉,但技巧取胜,我记得上一次都未有海南鸡饭供应,鸡肉不错,特别喜欢佢嘅油饭同埋佢嘅三色酱汁。
海南鸡好大份,鸡肉嘅嫩滑,鸡皮也不可以错过。
台湾牛肉面又真系几特别,个药材香好吸引,我谂呢个系最令我最怀念飞行嘅滋味。
牛肉嘅腍和面嘅弹性都系上佳,加上大量嘅葱同酸菜,我想起了西门町嘅刘山东牛肉面,我又想起我未食过新分店嘅林东芳,我又想挂住洛阳街附近嘅建宏或小吴,一堆牛肉面店,不过好彩喺呢度,揾返少少安慰。
还有越南嘅牛肉河,相对我去越南嘅数量无咁多,思念也随之而少,不过碰巧上星期朋友K跟我说胡志明市原来唱卡拉OK时都有得食越式牛肉河和火锅,而且饮酒系极之平,食呢碗牛肉河时令我对越南嘅幻想空间更大。
睇完呢篇文你系咪仲想飞?不过抗疫紧要,而家冇得飞就嚟呢度用味蕾走遍全亚洲止瘾先。
吃面
尖沙咀梳士巴利道18号K11 MUSEA1楼136号舖