2017-07-12
今晚同个旧同事食饭,他介绍位于太子呢间心㶽,至前都有试过呢间嘅午市点心,都有唔错嘅回忆,味道好,款式都多。而今次同事就推介我试呢度晚市嘅任饮任食四部曲就如海报所讲第一叹蒸蚝,第二食脆皮乳鸽,第三鸡煲(可以拣麻辣/芝士味),最后就系任食火㶽。当然餐厅裹俩大雪柜都攞满唔同饮料,凉粉,蕃石榴汁,汽水,纸包饮品同啤酒任食雪糕,但只有雀巢雪糕餐厅环境唔大,但都有间房仔,应该系for VIP ,好多人所以都等左成个钟,所以下次最好都系订定枱。烧乳鸽size比想像中细都够入味,任食黎讲都算咁上下叹蒸蚝,乳鸽后侍应随即送上蒸㶽 入裹就系俩大只蚝短短数分钟后就好,相当肥美,鲜汁十足 但蚝味唔算浓,侍应好似担心俩个钟唔够食,不停吹我们落单,拣汤底同火㶽嘅食材。鸡煲上阵比上一般嘅鸡煲好似缺乏啲香料味,而且唔太辣,但在唔油,同唔咸都算优点原本想试消暑冬瓜海鲜汤,但原来要订,所以就拣咗粟米猪骨汤,汤中有三大块猪骨,肥死人啦肥牛墨鱼滑,虾滑炸鱼皮,醉鸡件黑豚肉白蟮片,脆鲩片,墨鱼片,不可不提就系广东云呑, 鲜虾水饺俩个都好好食
任食雪糕,但只有雀巢雪糕
烧乳鸽size比想像中细都够入味,任食黎讲都算咁上下
叹蒸蚝,乳鸽后侍应随即送上蒸㶽 入裹就系俩大只蚝
肥牛墨鱼滑,虾滑
炸鱼皮,醉鸡件