2017-05-24
朋友系大围开左间单车铺,约埋个朋友仔去祝贺下,顺便黎个健康单车日。参观完朋友铺头,踩单车前当然要填饱个肚先啦,如果唔系朋友带路,都唔知大围原来有好多餐厅。今次朋友带我地到OCIO西餐厅,餐厅配以落地玻璃,望出去景色开扬,装修走简约欧陆风,一列排开既卡位,半开放式厨房,发出淡淡黄光既吊灯,非常高级有情调。糖水另上,客人可按口味加入糖水,红茶味香浓,而且够大杯。跟餐加$49既拼盘,份量十足,有即炸薯条,鱼手指,春卷,吉列炸虾同咖哩角,并以凯撒沙律伴碟,由于即叫即炸,所以都外脆内软,非常惹味。我最欣赏春卷,脆卜卜既春卷皮包住微咸既馅料,赞!意大利饭煮得刚刚好,入口软熟有口感,黑松露平均布满整碟饭,浓郁既酱汁配以带子,虾及鱿鱼,海鲜既鲜味同黑松露配搭得天衣无缝,食晒成碟都唔觉腻。初时以为龙虾汁应该系红红橙橙咁,点知望落好似白汁,入口试下,惊喜黎啦,好浓龙虾味,啖啖都好鲜甜,配埋大虾,鱿鱼同蚬肉等海鲜,抵食又有水准。 跟餐加19蚊既甜品,估唔到由卖相到味道都咁有诚意,最重要系唔会得个甜字,士多啤梨蛋糕清甜软熟,配以忌廉慕丝既柔滑口感,胜过好多蛋糕店。上层系抹茶慕丝,抺茶味浓,底层系柚子奶冻,口
糖水另上,客人可按口味加入糖水,红茶味香浓,而且够大杯。
上层系抹茶慕丝,抺茶味浓,底层系柚子奶冻,口感似啫喱,入口有柚子既甘同甜甜既奶味,齐个配搭非常清新,好适合夏天。