2023-01-30
老友家住太和,知道大埔旧墟直街呢个铺位碍于疫情,近年都转过几手,最近换上呢一家「阿三大牌档」,话质素唔错,性价比高,所以,一班单车友由大埔出发,踩车到大美督,再过新娘潭,落番鹿颈,然后兜沙头角公路返粉岭,回大埔,绕咗一个大圈,大概踩咗38公哩左右,之后,当然晌度食番餐好架啦,兼当喺开年饭,希望来年事事畅顺,大家踩极都有。其实呢条街渐渐变成成条食街咁,平有平食,贵有贵食,丰俭由人。话大牌档,但装修沿用上家,似茶记多少少,当然,大牌档之名主要喺将重点放番晌店家嘅小炒之上。店内地方都几大,虽然装修无咩特别,但最紧要喺干净企理,光猛整齐,坐得舒服,唔会唔自在咁。顺带一提,晌铺面左边,僻咗一角,喺动物友善区域嚟!翻翻餐牌,小炒种类非常之多,贴晒出嚟,唔花时间讲喇。不过,温馨一提,唔喺小菜套餐,叫饭、点饮品都另外计算,但就唔收加一服务费。餐具、糖包、牙签……等等,就放晒晌枱边,自由取用。蜜饯鳝球 $168呢个喺店员嘅推介,话喺新出品,问我哋有无兴趣试,鳝球正吖,一于试试。每年白鳝都好大件,炸脆再配上啲黑醋蜜饯汁,食落去,啲鳝已好香口,又有油香,啖喺鳝肉,而个汁嘅酸味好沉实,唔呛喉,带有阵阵蜜香,大
呢个喺店员嘅推介,话喺新出品,问我哋有无兴趣试,鳝球正吖,一于试试。每年白鳝都好大件,炸脆再配上啲黑醋蜜饯汁,食落去,啲鳝已好香口,又有油香,啖喺鳝肉,而个汁嘅酸味好沉实,唔呛喉,带有阵阵蜜香,大家都俾个赞呢道菜。
个煲甫上枱,打开盖热气腾腾,非常吸引。鸡件煮得入味,有种川菜嘅辣劲,但点到即止,而肉质比预期更嫩滑,一啲都唔嚡,加上啲鸡大大件,叫人食得满足,啲汁用嚟捞饭就更喺绝配。 鱼香海皇豆腐煲 $108
天寒地冻食煲仔菜感觉喺唔同啲,所以,追加多一客豆腐煲,热焫焫,睇见到暖心窝啦。插几棵西兰花,即相卖相都靓仔啲,海皇包括鲜虾球、鱿鱼、带子,啲虾球好爽弹,鱿鱼亦好软腍,带子够鲜甜,但就得薄薄几片,略嫌少咗啲;而豆腐好食,好嫩滑,充满豆香。
都要食多少少蔬菜嘢,呢个脆茄子既喺蔬菜类,又不失「脆」味。其实,喺「天妇罗」茄子,再淋上烧汁,睇落做法简单,但茄子软腍多汁,外层嘅脆浆做得又薄又脆,个烧汁校得香浓不腻,唔错。 咸鱼蓉炒白菜仔 $78
最后再补多少少纤维素,所以,炒个菜,想惹味啲就拣咗咸鱼蓉炒白菜仔,啲白菜仔几嫩口,而用上咸鱼蓉就实香口惹味,不过,唔同人真喺口味会唔同,有老友话OK,有老友就话咸咗啲。 冻柠茶 $18、热奶茶 $16
虽然唔包嘢饮,但老友们都叫番杯冻饮嚟解解辣,小弟都喺拣杯热奶茶,茶底唔错㖞,芳香醇厚,算得上幼滑。顺带一提,白饭就$10碗,取价都算公道。 依家真正嘅港式大牌档卖少见少,好多都已入铺,但小炒依然够镬气,喺大众饭堂。虽然呢度环境一般般,但啲店员几好招呼,又有礼貌,所食嘅菜式都好有水准,多谢老友嘅推介。