原本谂住同 BB 去中山纪念公园玩,但时间就得唔好,啱啱中午,个太阳太晒,就不如去食个午饭先,中山公园泊好车,行到去德辅道西,东边街交界,唔知食乜问 BB,BB 就指我哋入去皇后大道,行入去见到条街都几多嘢食,卤水店好多,又有烧味,又有日式料理拉面咁,兜咗个圈,发现呢间肥仔记个门口飘咗一阵虾子味,好香,同埋佢有一种我以前喺澳门珠记水饺嘅回忆,所以就入咗去啦。唔知间舖本身系唔系食肥牛嘅呢?佢好似有好多牛嘅菜单,但入咗去就唔谂,叫咗个水饺云吞面,我老婆见到有鱼肉春卷就嗌咗个春卷墨丸米,茶水唔讲啦,其实呢啲舖头都冇乜特别㗎喇,街坊生意舖头仔你想佢镶金咩?咁就讲吓啲水饺云吞,水饺嘅大小唔错,都够大只嘅,每粒都包住差唔多要爆出嚟嘅馅,入边有木耳、虾同猪肉,猪肉好味,虾新鲜,木耳爽口,个面系碱水面,不过就冇乜碱水味啦,碱水味我麻麻,反而觉得几好,个汤好香有好浓郁虾子味,但冇虾子㖞,真系唔知佢点整,饮咗两三啖都唔觉口干应该冇味精。而佢啲云吞都好大粒嘅,不过水饺同云吞除咗个皮有分别同埋冇咗木耳之外,就真系唔知有咩分别。我嗌双拼嘅,有两粒水饺三粒云吞,份量都几好又啱价。而我老婆𠮶碗春卷墨丸米,系鲮鱼春卷

而我老婆𠮶碗春卷墨丸米,系鲮鱼春卷,块皮好味,包住嘅鲮鱼完全冇草腥味,又冇碎骨,好味,墨丸好弹牙,咬落口就知唔多粉,又有粒粒墨鱼肉,足料。
腐乳通菜就真系好一般,系可惜在腐乳应该系来货唔系自己沟,通菜都系就咁渌一渌,但,菜,清清地已经好食。

唔知呢间系咪连锁嘅呢?好似都有好多分店,不过呢啲舖头我都几钟意去嘅,装修唔系话好旧式,坐落又几舒服,啲木枱又几靓,两个双拼面,加个通菜再加两杯冻饮,一旧水都唔使,又食得饱,质素又唔差,够啦!
水饺云吞面
腐乳通菜
春卷墨丸米
题外话/补充资料: 我都好钟意去呢啲舖食饭,只要唔污糟,啲伙计又快手嘢又好食,就乜都够,旧嘅舖头成日都会有两浸我最憎闻到嘅味, 第一就系有浸曱甴味,我谂做食肆嘅人都知𠮶阵味好独特,一闻就闻得出,因为有𠮶浸味通常唔系得一只半只,而系有一大堆,有呢浸味嘅情况,通常系因为啲边边、角落头位、抽风系统、或者喺个炉头入边有一大堆曱甴尸体,先会有呢浸味...... 而另一种就系厕所味,通常就系洗厕所洗得唔干净…... 而呢间我就闻到好重虾子味,只系唔见有虾子啫
2024-06-02
水饺云吞面