2020-10-11
听朋友介绍喺九龙湾有间唔错嘅al fresco餐厅,趁今日黎开Megabox顺便过嚟试菜。我哋一行四人行完街晏昼五点几黎到,𠮶时仲未多人,职员姐姐可以俾我地坐露天最近围栏个位睇风景。我叫咗杯冻mocha,几香滑,打卡一流。但值得推介系女朋友杯Mocktail Strawberry Frozen,$68超·大·杯,试咗啖好香士多啤梨味。我地嗌咗Nacho同牛仔肠,特别钟意佢肠仔有咬口同肉味浓,配埋茄酱我忍唔住连续食咗三条。喺夕阳下远眺维港对岸,写意咁饮嘢食嘢,同一街之隔商场入面嘅熙来攘往恰成对比,我地好似置身繁嚣闹市中嘅绿洲,享受慢活。同行朋友之后叫咗支Rose一齐饮,佢仲嗌埋隔离餐厅嘅生蚝黎食,几鲜甜有酒店水准。之后再追加两个海鲜热盘,牛油焗带子最钟意反而系佢块蒜蓉包,沾埋牛油、带子嘅酱汁,咸香中带有鲜味。而两款焗蚝分别系蒜蓉牛油同烟肉,烟肉几足料,但个人都系钟意生蚝鲜甜啲。朋友想试吓佢迷你Ham & Cheese Platter,$108原来都有Blue Cheese一共三款火腿两款芝士,不过可能系Mini Platter关系未有配水果。最后我地都饱饱地,念住share个Main,侍
我叫咗杯冻mocha,几香滑,打卡一流。
Mocha
Strawberry Frozen
牛仔肠
生蚝(from Sparkling House)
牛油带子
焗蚝
迷你Ham & Cheese Platter
最后我地都饱饱地,念住share个Main,侍应姐姐介绍我地食一块T骨 (餐牌无写㗎,好彩有问recommendation),好香烧烤炭火味同油香,肉质都算鲜嫩,但下次黎会叫五成熟,相信会仲好味。
T骨
总括黎讲,感觉呢间餐厅系九龙湾嘅hidden gem,唔系朋友介绍都未必识黎,好彩价钱同水准成正比,俾多少少可以chill住享受好legit嘅一餐。