2018-12-13 325 浏览
估唔到十二月份嘅第二餐圣诞大餐都一样系喺观塘食,不过今次系同同事啵~往年嚟过呢间餐厅食过午餐觉得不错,今次一于嚟试埋佢个晚餐^^如果唔系喺呢区番工,都或者未必可以咁样捐窿捐罅揾到上嚟,毕竟呢楝丰利中心都系类似工厂式嘅工业大厦,出口入嘅䢂都系比较旧式工业区𠮶种大型货䢂,就系因为咁好似更加有探险嘅感觉,一出䢂转弯见到有哂圣诞装饰同埋光亮嘅THE BASE招牌,咁就成功登陆check point喇!两个女子嚟食饭,散叫始终唔著划,见到餐牌可以嗌二人套餐咁就好啦~大家够食之余仲可以试多啲菜式,有齐餐汤配多士+小食+Pasta同主菜,叫餐饮亦都有优惠,一于就叫set。如果怕肥唔叫嘢饮,可以主动问职员提供清水㗎,呢度嘅水用住玻璃樽装,够哂方便。成间餐厅面积虽然唔算系好大,但室内摆设同格局都好有house warming嘅感觉,离开公司...当然就系想放松一下。餐汤首先送到,今日嘅精选汤品系南瓜汤配牛油法包多士,真系好彩喇,南瓜系我大爱~餐厅不定时会有唔同嘅汤品推出,会唔会遇到自己嘅心头好就要睇缘份喇~南瓜汤味道甘甜好味,仲有块多士本身已经搽咗牛油拎去焗,好鬼香一放工已经鬼咁肚饿,唔洗三几分钟已经将
南瓜汤配牛油法包多士
一放工已经鬼咁肚饿,唔洗三几分钟已经将佢哋K.O.
芝士焗蕃茄莎莎大啡菇
唔想食啲热气嘢,所以小食就拣咗呢款芝士焗蕃茄莎莎大啡菇,用黑色竹炭碟盛住增添美感,同埋两只大啡菇已经切开一分为二,方便易入口。焗完嘅菇菇仍然保留水份,咬开爽爽地咁,上面有焗到溶哂嘅芝士同蕃茄味道香浓,每片菇菇都加咗一条火箭菜带点点苦涩味,中和腻感,确实唔错。
松露虫草花杂菌米型粉配63度温泉蛋
Pasta系预设咗嘅松露虫草花杂菌米形粉配63度温泉蛋,见个名真系水蛇春咁长
碟嘢嚟到嘅时候见到芝士碎片铺满成个粉上面真系好鬼吸睛,仲有中间𠮶只动L动L嘅温泉蛋,系唔系63度我就唔知,我净系知道笃穿佢之后见到啲蛋浆咇哂出嚟𠮶种快感好鬼正~~~同成碟粉捞匀咗之后白汁再加埋蛋汁嘅颜色仍然漂亮,仲会见到其他配料有菠菜,杂菌同埋珍贵嘅虫草花,感觉健康之余仲可以中和番松露嘅重口味嘅,米形粉嘅质感真系好似食紧白饭咁,好有饱肚感,粒粒分明,俾啲汁包住哂真系几好食

慢煮澳洲黑毛和牛M6+级西冷(12安士)
同事想食牛所以个main course佢叫咗呢款慢煮澳洲黑毛和牛M6+级西冷(12安士),餐牌上面介绍话系Oakey品牌当中嘅皇牌和牛嚟,油花均匀,肉味香浓,辅以慢煮烹调,话会为味蕾带嚟最佳嘅体验咁话~同事叫咗五成熟所以切开之后都带点粉嫰,牛扒入口的确有好重嘅牛肉味,不过我就略嫌有啲肉渣,同埋某啲部位都比较多筋,值得一赞嘅系有好多配菜,南瓜都有橙皮同绿皮两款,仲有红萝卜仔,翠肉瓜,西兰花.椰菜花,蕃茄同薯仔,两个人食都唔洗争呢

餐厅除咗室内座位之外,出面仲有个空旷嘅open area俾人<呼吸新鲜空气>,确实系几闲情逸致呀
2018-12-04
南瓜汤配牛油法包多士