2021-08-16
呢排收得早,放工近近哋去荔枝角睇戏,但事前梗系要食饱饱。朋友话想食「The Salted Pig」,话说之前我一直未食过,但估唔到最近献出第一次后,咁快就食第二餐🙈。不过上次好好食,反正食物款式又多,所以无所谓啦。D2店舖环境舒服,灯光暗暗哋,对比下觉得呢度装修更有气派☺️。我仲留意到佢摆放咗唔少旧式铁衣车做装饰,唔知有乜含意呢。我哋获安排坐喺圆枱,可以同朋友并肩坐,更加开心🍽。Mini Beef Burger($138),朋友好钟意食Burger,但我唔肯陪佢食大𠮶啲🤣,所以最终转战迷你牛肉汉堡。迷你版一客有三件,唔好睇佢细细个,但其实都几足料㗎。🍔面包层微脆松软,块牛肉汉堡扒几厚身,肉味浓兼Juicy,并配埋车打芝士、蕃茄同酸瓜一齐食,口味正宗。Cheesy ‘Omni Pork’ Nachos($158),想食啲脆口嘢于是就拣咗墨西哥芝士新猪肉薄脆Nachos🌮🇲🇽,佢超大兜呢!脆片上面撒满新猪肉粒、蕃茄莎莎、牛油果酱、橄榄同纯素车打芝士,卖相色彩缤纷,味道层次丰富。新猪肉Omni Pork像真度高,唔觉食紧素肉,但份量偏少兼较为细粒,做唔到呢道菜嘅主角。Pan-Seared Wh
饮品方面,睇戏要集中精神,为咗唔眼瞓就唔饮酒喇,我哋要咗芒果青瓜特饮Mango Mule($62)同埋薄荷提子梳打Minty Grape($58),两杯都好甜啊…,要沟水先得,但沟完系好饮嘅🤤。前者比较啱饮,因为用上姜啤底,有汽啲。后者薄荷味较淡,但提子味好重🍇,而且仲有好多提子肉食添。
总括嚟嚟,喺猪门店唔食猪一样得😝,一班朋友嚟食各自可拣自己嘅心仪菜式,食物份量多,似美国菜。D2店员工好忙,但无时无刻都保持礼貌,并主动提供协助,抵赞👍。