2021-09-14 71 浏览
越南菜🇻🇳喺我的喜爱之一,特别喺生牛肉汤河,百吃不厌😆。上星期喺铜锣湾行完街,兜咗去加路连山道揾食,遇上了春娇✨春娇嘅室内装潢好有越南风味,挂满一盏越南藤编吊灯、越南壁画,仲有一把好精致的越式风扇吊灯,充满异地风情。欣赏完,去落单😂🍲河内生牛肉金边粉呢到主打金边粉,随热辣辣嘅汤碗盛上。爆多葱及洋葱,加少少青柠汁顿变清香。大大块嘅生牛肉,被热哄哄嘅汤浸至半生熟,食落软稔甘香,再夹一口金边粉,完美!🍲香茅鸡翼汤檬见到3只肥嘟嘟账卜卜嘅香茅鸡翼,即变心心眼😍 刚刚炸好就上枱,所以非常热。香茅令鸡翼释放独特清爽嘅香气,每咬一啖都溢齿留香,喜欢鸡翼嘅朋友不要错过😉🥣酸辣凤爪沙律喺我嘅飞佛,几乎餐厅有都会点嚟食!酸酸地辣辣地,加上大量洋葱、西芹等口味浓嘅配料🌿,食落好开胃😋 🧋志明奶茶成世人流流长,总会遇到一杯好嘅奶茶。志明奶茶有别于一般港式奶茶,用嘅茶底唔同,饮落有啲越式风味,都喺一杯好茶!有机会要试试看!🥤珍多冰用椰浆冲调而成,加份大量馅料。一条条嘅珍多质感爽滑味道清甜,饮完味蕾留有一丝丝清甜😌好饮去咗越南咁

🍲河内生牛肉金边粉

🍲香茅鸡翼汤檬