喺马鞍山想揾茶餐厅食,「海记」绝对系一个上佳嘅选择!除咗食物质素之外,呢度招呼都唔错㗎👍🏼 (注:马鞍山区有几间茶记,包括有连锁店同私人嘅,啲店员面口超臭,对啲客人呼呼喝喝⋯⋯) 呢度啲店员起码有礼貌,而且只要有位,你钟意坐边都得,唔会赶你坐指定嘅位置!🍽 常餐 ($45) 拣咗姜丝猪润面 + 松露炒蛋 + 脆猪 + 冻柠茶。啲猪润好爽口,大大件都算厚切。不过原本系叫出前一丁嘅,点知嚟错咗蟹王面。算啦,横掂未食过蟹王面,就试吓啦!最后都系觉得出前一定好食啲,面质比较爽口,蟹王面嘅口感就比较糊口⋯⋯ 炒蛋就一般啦!🍽 豉汁蒸鲩鱼 ($60),可以拣跟饮品、紫菜汤或者油菜。旧鲩鱼质素都OK,钟意食腩位仲可以同阿姐讲😊🍽 鱼骨豆腐汤 ($58),里面有三大旧鱼头、豆腐、生菜丝同葱花。一锅够两三个人饮!味道都几清甜,唔会好重味精😋🍽 鱼腩粥 ($32),都几足料,粥底够棉,食到最后都唔会变水。🍽 叉烧肠 ($17),味道都算OK!🍽 油炸鬼 ($9),好油,麻麻地!呢度价钱都算大众化,卫生同环境都算OK嘅。

🍽 叉烧肠 ($17),味道都算OK!

🍽 油炸鬼 ($9),好油,麻麻地!

呢度价钱都算大众化,卫生同环境都算OK嘅。